Evropa

Austrijski kancelar uoči posete Srbiji: "EU nepotpuna bez zemalja Zapadnog Balkana"

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

21:28

Austrijski kancelar uoči posete Srbiji: "EU nepotpuna bez zemalja Zapadnog Balkana"
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer doputovaće sutra u jednodnevnu posetu Srbiji, gde želi da, kako je najavio, prenese stav Austrije da EU neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana.

"Ne smemo ovaj po Evropu važan region, u našem neposrednom susedstvu, prepustiti drugim akterima, kao što je Rusija i nećemo dozvoliti destabilizaciju tog regiona. Važno mi je, posebno sada s obzirom na rat u Ukrajini, da posetim Zapadni Balkan. Kao sused regiona imamo najveći interes za stabilnošću Srbije i njenim dobrim ekonomskim razvojem", naglasio je Nehamer u pisanoj izjavi za Tanjug uoči posete Srbiji.

On je podsetio da je Austrija najvažniji trgovinski partner Srbije i da je u u našoj zemlji više od 400 austrijskih preduzeća omogućilo 22.000 radnih mesta.

"U Srbiji ću, dakle, naglasiti da će EU biti potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu pristupile. Austrija je bila i ostala zagovornik Zapadnog Balkana u EU", poručio je Nehamer.

Austrijski kancelar će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Posle Beograda, on će otputovati u posetu Sarajevu.

U BiH on će se, u petak, sastati sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Zoranom Tegeltijom, Predsedništvom BiH, kao i sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.

U poslepodnevnim časovima on putuje u Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Takođe, obići će i austrijski kontingent Kfora, koji broji 274 vojnika.

Kako je najavljeno u Beču, glavne teme razgovora biće evropska perspektiva, aktuelna pitanja, kao što su rat u Ukrajini i zajednička borba protiv ilegalne migracije.

Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti.

On je ranije boravio u Srbiji, dok je bio na funkciji ministra unutrašnjih poslova Austrije, i tada je posebno pohvalio saradnju dve zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa