Politika

Berbok stigla u Srbiju: Štap, šargarepa i poruke mira - šta se očekuje od posete šefice nemačke diplomatije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

13:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke boravi danas u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. Berbok je oko 12:30 časova stigla u Beograd, a na aerodromu ju je dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. Odatle je produžila u Predsedništvo Srbije, gde je u toku razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Sastanku prisustvuju i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, nedavno imenovani specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Šefica nemačke diplomatije je u Beograd stigla nakon poseta Sarajevu i Prištini. Neposredno pre posete Beogradu, Berbok je bila i u Kosovskoj Mitrovici, gde je rano jutros prošetala mostom između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice, sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Milanom Radojevićem i potpredsednikom kosovske vlade Bedri Hamzom.

Iako nemačka ministarka dolazi u jeku rata u Ukrajini, očekivanja su velika, a pre svega po pitanju signala kako EU zapravo vidi Srbiju i da li je tretira kao svoj integralni deo. Iza toga, po pravilu, stoji i konkretnije stvari, tačnije odgovor na pitanje kakva su u tom smislu očekivanja od Srbije u svim tekućim procesima - od Ukrajine, do Kosova i evrointegracija uopšte.  

"Nemačka neće zatvoriti vrata Srbiji"

O očekivanjima o posete Berbokove Srbije za Euronews Srbija govorio je ovinar Euronews-a iz Liona Serđo Kantone. Kako je ukazao Nemačka neće zatvoriti vrata EU Srbiji, ali da se može očekivati politika "štapa i šargarepe".

"Nova nemačka ministarka spoljnih poslova izgleda mnogo manje orijentisana da toleriše Putinovu agresivnu politiku Rusije u evropskom susedstvu, nego njeni prethodnici. Nakon invazije na Ukrajinu, postala je nepokolebljivi pristalica Ukrajine u ovom ratu", naveo je u svojoj analizi novinar Euronews-a iz Liona Serđo Kantone.

On je rekao da su sankcije najefikasnije oružje koje Evropska unija može direktno da primeni u ovom sukobu. Za Srbiju upravo je to jedno od važnih pitanja, jer se nije usaglasila sa tim sankcijama.

Euronews

"Ako se zemlja kandidat, kao što je Srbija, ne pridruži ovoj koaliciji ekonomskog i trgovinskog rata to se tumači kao otvor u zidu. Predsednik Vučić može da očekuje da bude ljubazno pozvan, iako Nemačka neće biti zemlja koja će Srbiji zatvoriti vrata EU. Tako da se može očekivati politika štapa i šargarepe. Proširenje je dug i složen politički proces koji prevazilazi emotivnu dimenziju strašnog rata u Evropi. Čak je i Nemačka, kao što su i Italija i Holandija, shvatili da im je ruski gas i dalje preko potreban", kazao je Kantone i dodao da je proširenje EU dug i složen proces.

Vladisavljev: Veći pritisci posle izbora

Stefan Vladisavljev programski koordinator BFPE smatra da Berbok, međutim, pre svega, dolazi sa porukama mira, ali da se veći pritisci ipak mogu očekivati nakon izbora u Srbiji, zakazanih za 3. april.

"Niko u svetu ne želi sukob kakav je sada u Ukrajini. Berbok zato pre svega dolazi sa porukama mira. Nemačka ostaje posvećena EU integraciji ovog regiona, samo ćemo videti da li će to biti ista posvećenost kao tokom Berlinskog procesa", kazao je za Euronews Srbija povodom posete nemačke ministarke Stefan Vladisavljev programski koordinator BFPE.

Euronews

Kako je rekao, neophodno je da se jasno definiše put regiona u EU jer sad ne ide najbolje.

"Nemačka vlada tek je definisala svoje ciljeve, ali sadašnja kriza je doprinela da moraju da se redefinišu", naveo je Vladisavljev.

On je rekao da partija Zelenih, iz koje je Berbok, ima jako prisustvo u EP pa se očekuje jaka kohezija Nemačke i Brisela.

"Srbija je zbog izbora dobila vrstu grejs perioda. Poruke iz Evrope i Vašingtona su takve da se veći pritisci mogu očekivati nakon izbora. Srbija će se naći na raskrsnici, moraće da donese važne odluke", kazao je za Euronews programski koordinator BFPE.

Takođe, kada je reč o prethodnoj poseti Prištini, Vladisavljev je naveo da je sigurno bilo reči o glasanju Srba na Kosovu i da je Berbok ponovo naglasila da je važna prevencija bilo kakvih sukoba.

"Zabrinjava obnavljanje starih konflikata"

Berbok je uoči posete Beogradu u autorskom tekstu za današnje izdanje lista "Blic" navela da je mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu, jer "bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti u Evropi i da je zbog toga zabrinjava obnavljanje starih konflikta u regionu kroz tvitove i plakate koji veličaju zločince".

"Žustre rasprave oko statusnih pitanja koje prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi", rekla je Berbok.

Ona je dodala da za nju, kao ministarku spoljnih poslova, koja se iz rane mladosti seća stravičnih slika ratova na Zapadnom Balkanu, najvažnije da u regionu bude mira i da postoji evropska perspektiva. Kako je rekla, za pomirenje su važna sećanja, ali "duhovi prošlosti" ne smeju da spreče put u budućnost.

"Stoga je važno da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim rečima i delima punim mržnje destabilizuju svoju državu - to bi ugrozilo ceo region", istakla je Berbok.

 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasila je da tu obe strane moraju "hrabro i pragmatično, da prevaziđu svoje dosadašnje stavove".

Ona je rekla da je njihova želja da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, ali da je za to potrebno da sudije suzbijaju korupciju i organizovani kriminal, da u državnim administracijama rade činovnici koji će građanima biti na usluzi, bez mita i da je neophodno da države neguju pluralizam koji će novinarima dati prostor za slobodno i kritičko izražavanje.

"Ubeđena sam da na isti način na koji je Nemačka posle 1945. mir mogla da nađe isključivo u EU, tako je nama za trajni mir na našem kontinentu potrebno da svih šest država na Zapadnom Balkanu budu u EU", poručio je Berbok i dodala da razume razočaranje regiona zbog dodatnih kašnjenja.

Komentari (0)

Srbija