Politika

"Zapadni Balkan u fokusu, ali put do Evropske unije je dug": Berbok završila posetu Kosovu

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

11/03/2022

-

10:41

"Zapadni Balkan u fokusu, ali put do Evropske unije je dug": Berbok završila posetu Kosovu
Analena Berbok - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok završila je svoju posetu Kosovu, gde je stigla iz Sarajeva i odakle putuje za Beograd. Berbok je posebno istakla da su zemlje Zapadnog Balkana u fokusu njene vlade, posebno posle, kako je rekla, napada Rusije na Ukrajinu, ali da je put do Evropske unije dug. Pozvala je na povećanje poverenja svih lidera u regionu.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je od ministarke inostranih poslova Nemačke podršku za članstvo Kosova u Savetu Evrope i NATO, navodi se u saopštenju kosovskog predsedništva.

"Predsednica je takođe istakla da je za Kosovo, mir i bezbednost u regionu od suštinskog značaja i da je spremno da započne proces za članstvo u NATO. Ruska agresija na Ukrajinu, prema rečima predsednice Osmani, podstakla je neophodnost evroatlantskih integracija Kosova i celog Zapadnog Balkana. Predsednica Osmani je istakla da težnja Kosova da postane članica NATO-a ima za cilj da spreči napore da se naša zemlja i region destabilizuju naporima Rusije i njenog saveznika Srbije. Dalje je predsednica Osmani pomenula pretnju koja dolazi od bliske vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i od delovanja ruskog centra u blizini granice sa Kosovom”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ponavlja da je Osmani zatražila od svoje nemačke gošće podršku za članstvo Kosova u Partnerstvu za mir, NATO i drugim međunarodnim organizacijama. Osmani je istakla da je Nemačka najvažniji ekonomski i bezbednosni partner Kosovu.

Sastanku Vjose Osmani i Analene Berbok su prisustvovali i specijlani izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarazin i kosovska ministarka spoljnih poslova

Kurti: Stabilan smo partner Nemačke i EU; Berbok: Dug je put do Evropske unije

Na zajedničkoj konferenciji za medije, posle sastanka sa ministarkom inostranih poslova Nemačke, Analenom Berbok, kosovski premijer je rekao da je Kosovo dokazalo da je stabilan partner Nemačke i Evropske unije.

profimedia

 

"To smo dokazali prijemom avganistanskih izbeglica, odnosom prema krizi u Ukrajini i sankcijama Rusiji", rekao je Kurti, zatraživši veću podršku Nemačke.

"Naša bilateralna saradnja se intenzivira, povećan je izvoz u Nemačku, ali i nemačke direktne investicije na Kosovu. Tražio sam podršku za naše reforme u oblastima zapošljavanja i pravosuđa. Kosovo bi trebalo da ima više koristi od fondova EU, u infrastrukturi, energetici i drugom. Nemačka može više da pomogne u ovom pravcu", istakao je Kurti i dodao da je Kosovo veoma oprezno u najnovijoj geopolitičkoj situaciji.

"Ne plašimo se, ali smo veoma oprezni, jer nas despotski predsednik Putin pominje nekoliko puta nedeljno, praveći nepostojoće analogije, a sve kako bi opravdao ruski imperijalizam i želju za hegemonijom, kao i nostalgiju za bivšom imperijom", kazao je Kurti, naglasivši da nije samo Ukrajina u opasnosti i da je pomoć Evropske unije potrebnija nego ikad.

Nemačka ministarka inostranih poslova je istakla da je Nemačka najveći donator na Kosovu i da će se ulaganja povećati. Takođe je dodala da kosovska vlada ima punu podršku njene zemlje u sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa, kao i u borbi protiv korupcije.Berbok je govorila i o dijalogu Beograda i Prištine i predstojećim srpskim izborima 3. aprila, naglasivši da je dug put do članstva u Evropsku uniju i da je pre članstva Kosova u ovu organizaciju potrebno da Priština dobije status kandidata, a pre toga je dijalog sa Srbijom. Što se izbora Republike Srbije tiče, neophodno je da se Srbija i Kosovo dogovore oko načina njihovog sprovođenja, kazala je Berbok.

"Potreban je pragmatizam i hrabrost za donošenje teških odluka da bi se mladim generacijama dala šansa za bolju budućnost. To je nešto što kažem ovde i to je nešto što ću izričito sutra da ponovim i u Beogradu. Pre dolaska u region sam razgovarala sa Miroslavom Lajčakom koji u svom radu ima našu punu podršku, ali postoje i potezi koje ne možemo mi kao vaši prijatelji da preuzmemo. Na primer, kada je reč o sprovođenju srpskih izbora početkom aprila, potrebno je da se nađe dobro rešenje u interesu građana, rešenje sa kojim će se složiti obe strane”, rekla je Berbok.

Nemačka ministarka prošetala glavnim mostom na Ibru

Rano jutros, nemačka ministarka inostranih poslova, Analena Berbok je upriličila šetnju glavnim ibarskim mostom između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice, sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Milanom Radojevićem i potpredsednikom kosovske vlade Bedri Hamzom.

"Ibarski most u centru grada spaja severni sa južnim delom grada. U prošlosti je bilo ovde nemira i incidenata. Danas se most može preći pešice", objavljeno je na instagram stranici nemačkog Ministartva spoljnih poslova.

Pre odlaska za Beograd Berbok je otvorila vetropark na obroncima planine Bajgore koja pripada opštini Severna Mitrovica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija