Politika

Gojković neće za isti sto sa koalicijom NADA, Mihailović odgovara: Zabio je nož u leđa opoziciji u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

12:24

Gojković neće za isti sto sa koalicijom NADA, Mihailović odgovara: Zabio je nož u leđa opoziciji u Beogradu
Žika Gojković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Žika Gojković je najavio da Pokret obnove Kraljevine Srbije, koji on vodi nakon što je stranka podelila na dve frakcije, neće učestvovati u dogovorima opozicije oko vlasti, niti u pregovorima o tome da se na ponovljenim biračkim mestima podrži izborna lista "Ajmo ljudi" Borisa Tadića, jer za tim pregovaračkim stolom sede predstavnici koalicije NADA. 

Naime, Gojovićev deo POKS-a na izborima je učestvovao kao deo koalicije okupljene oko Dveri, dok je drugi deo, koji predvodi Vojislav Mihailović u izbornu trku ušao na listi okupljenoj oko koalicije NADA i Miloša Jovanovića.

Gojković je u saopštenju ocenio i da je većina građana podržala promene u glavnom gradu i da oni poštuju volju da Beograd vodi nova vlast.

"Sve što bude u intersu Beograđana i u skladu sa našim programom mi ćemo podržati, ali nećemo učestvovati u vlasti u kojoj učetvuju i prevaratni iz koalicije NADA", naveo je Gojković ocenjujući da su se tokom predizbornog procesa celoj Srbiji oni predstavljali kao POKS i DSS iako su znali, kako kaže, da POKS nije deo te koalicije.

Gojković tvrdi da su ih u tome podržavali ljudi poput Dragana Ðilasa, Marinike Tepić, Nebojše Zelenovića i sličnih, za koje je, kako kaže, "Kosovo izgubljeno, a u Srebrenici izvršen genocid".

On tvrdi da je time NADA nanela štetu "jedinom pravom i legitimnom" POKS-u, a tvrdi i da su obmanuli mnoge birače.

Gojković navodi da njima POKS može da bude samo opozicija kao i da neće odustati od dokazivanja da su oni jedini pravi POKS i jedini pravi monarhisti, navodi se u saopštenju.

Mihailović: Gojković zabio nož u leđa opoziciji u Beogradu

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) koji vodi Vojislav Mihailović ocenio je danas izjavu Gojkovića da njegova dva odbornika neće sesti za pregovarački sto oko formiranja vlasti u Beogradu sa "prevarantima" iz koalicije NADA kao "izdaju opozicije i stavljanje tačke na pregovore".

"Žika Gojković vrlo dobro zna da matematika govori da bez sedam odbornika koalicije NADA nema većine za opoziciju u Skupštini grada, čak i ako stranka Borisa Tadića na ponovljenim izborima prođe cenzus", izjavio je Mihailović, koji je i jedan od lidera koalicije NADA.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

On je ukazao da je time Gojković jasno poručio da ne postoji više ni teoretska šansa da opozicija formira većinu.

"Ovakav njegov stav je direktna pomoć sadašnjoj vlasti da u Beogradu ne dođe do promena", zaključio je Mihailović u saopštenju.

POKS na dve liste

Na izborima održanim 2020. godine Pokret obnove kraljevine Srbije napravio je iznenađenje osvojivši 2,67 odsto glasova, što je bilo nadomak prelaska cenzusa. Na konačnoj listi rezultata, ova stranka, iako bez prolaza u skupštinu, našla se na visokom četvrtom mestu.

Godinu dana nakon izbora, ova stranka oformila je koaliciju NADA zajedno sa Demokratskom strankom Srbije i još 25 pokreta i udruženja. Ipak, uoči početka intenzivne izborne kampanje, manje od 100 dana pred izbore, u Pokretu obnove kraljevine Srbije došlo je do sukoba.

Onda je uoči same predizborne kampanje koalicioni sporazum potpisali su lider Dveri Boško Obradović i predsednik dela POKS-a Žika Gojković  i najavili da će te dve političke organizacije zajedno nastupati na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima. Kandidat za predsednika bio je upravo Obradović, a nosilac liste za Beograd Miloš Parandilović.

POKS  tako danas zapravo čine dve frakcije - na jednoj strani nalazi se Gojković, dok drugu, koja je u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, predvodi Vojislav Mihailović.

Komentari (0)

Srbija