Politika

Izbori za mesne zajednice u Novom Sadu prerasli u političku bitku vrednu parlamentarnih izbora

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

12/06/2021

-

18:32

Izbori za mesne zajednice u Novom Sadu prerasli u političku bitku vrednu parlamentarnih izbora
Izbori za mesne zajednice u Novom Sadu prerasli u političku bitku vrednu parlamentarnih izbora - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izbori za članove saveta mesnih zajednica u Novom Sadu prerasli su u političku bitku vrednu parlamentarnih izbora. Na jednoj strani je blizu 70 građana, nestranačkih kandidata, a na drugoj vladajuća Srpska napredna stranka koja želi da pod svojom upravom zadrži svih 47 mesnih kancelarija u gradu. Nedavni izbori u vojvođanskoj opštini Sečanj, gde su nezavisni kandidati u četiri mesne zajednice istisnuli vladajuću stranku, motiv su i jednoj i drugoj strani.      

Sam je finiš predizborne kampanje. Idealno vreme za krpljenje rupa na putu do birališta. Ili za plakat kojim komšije obaveštavaju ko su nezavisni kandidati u njihovom kraju. Bojana i Zoran kandidovali su se prvi put.

Euronews TV

"Meni je lično važno zbog toga što mesne zajednice do sada nisu radile svoj posao. I mislim da je bitno da se mesne zajednice vrate građanima, odnosno ljudima koji tu žive, a ne stranačkim funkcionerima", rekao je Zoran Đukić, kandidat u MZ "Nikola Tesla", Telep.

A stranački ljudi trenutno zauzimaju sve mesne zajednice u Novom Sadu. I otvoreno napominju – hoće da ih zadrže.

"Verujem da će naši kandidati osvojiti sva mesta u svih 42 mesne zajednice u kojima se u nedelju održavaju izbori i da ćemo nastaviti da radimo onako kako smo i do sada radili i vodili i mesne zajednice i naravno Grad Novi Sad", poručio je Milovan Amidžić, član Gradskog veća Novog Sada (SNS).

U isto vreme, kao član Gradskog veća za upravu i propise, pojašnjava šta je razlika između parlamentarnih i mesnih izbora.

"Na izborima za savete mesnih zajednica ne učestvuju liste političke, nego se naši sugrađani, sa imenom i prezimenom kandiduju na teritoriji mesne zajednice", istakao je Amidžić.

U ovom slučaju, sugrađani iza kojih je neskriveno stala stranka.

"Ono što je vrlo specifično za sve njih je da je na naslovnoj stranici, dakle vidimo ko je, najviši funkcioneri Srpske napredne stranke", rekla je Branka Ćurčić, iz NVO Grupa za konceptualnu politiku.

U Grupi za konceptualnu politiku kažu - mesne zajednice su prostor za građane, ne stranke. Zato su ovi izbori, navode, drugačiji od prethodnih.

"Ovo je prvi put zapravo da se ovoliki broj građana kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidati i to ih izdvaja od svih prethodnih izbora. Na prethodnim izborima 2017. učestvovao je samo SNS sa ponekim SPS kandidatom, dok je opozicija bojkotovala te izbore", poručila je Ćurčić.

Danas opoziciona Demokratska stranka, priznajući da je grešila kada se ranije u ove izbore mešala, građane poziva da podrže nezavisne kandidate. U SNS-u kažu – to je dokaz da nezavisnih nema, a nestranački kandidati da izbore dočekuju uz pritiske i pozive da se povuku.

Komentari (0)

Srbija