Politika

Francuski ambasador: EU očekuje od Srbije da budu zajedno u Ukrajinskoj krizi

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

13:30

Francuski ambasador: EU očekuje od Srbije da budu zajedno u Ukrajinskoj krizi
Pjer Košar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar izjavio je da je važno da Srbija i EU deluju skladno i zajedno u vezi sa krizom u Ukrajini i istakao da se samo na taj način mogu braniti zajedničke vrednosti slobode i pravde.

Košar je, nakon što mu je ministarka Jadranka Joksimović predala preporuke građana Srbije o budućnosti EU, kazao da je zajednički izazov Srbije i EU "ruska agresija na Ukrajinu" i da Srbija i EU treba i u tom smislu da ostanu zajedno, jer ono što se desi u Ukrajini deluje i na bezbednbost Evrope i na evropske vrednosti.

"Bilo da se radi o međunarodnom pravu, međunarodnom humanitarnom pravu, slobodi medija, sve to predstavlja pretnju za države EU, ali i za Srbiju", kazao je Košar.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc istakao je da se od Srbije kao buduće članice Unije očekuje proaktivan pristup i naveo da je "neisprovocirana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu" ujedinila Evrpu više nego ikada.

"Ovo je trenutak istine za Evropu. Sudbina Ukrajine je u pitanju, ali i evropska sudbina. Računamo na Srbiju da podrži EU u odbrani mira", kazao je Lorenc.

Dodao je da se očekuje od Srbije da bude istog stava kao i EU, kao što je to učinila tokom glasanja u UN za dve rezolucije.

Lorenc je rekao da EU računa na Srbiju da se zajedno suoče sa najvećim izazovima našeg vremena.

Komentari (0)

Srbija