Politika

Bilčik predstavio Nacrt izveštaja EP o Srbiji: Beograd da se uskladi s pozicijom EU oko Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

14:49

Bilčik predstavio Nacrt izveštaja EP o Srbiji: Beograd da se uskladi s pozicijom EU oko Ukrajine
Bilčik predstavio Nacrt izveštaja EP o Srbiji: Beograd da se uskladi s pozicijom EU oko Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik, predstavio je danas pred spoljnopolitičkim komitetom EP nacrt drugog godišnjeg izveštaja o Srbiji i izrazio očekivanje da će Srbija iskoristi priliku da se potpuno uskladi sa pozicijom EU povodom ruske agresije na Ukrajinu.

"Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji, nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije", naglasio je Bilčik.

On je naveo i da je EP uvek bio motor proširenja Evropske unije, a da se proširenje odnosi na politiku, vrednosti, slobode, reforme i to je zajednički projekat.

Bilčik je naveo i da finansijske i ekonomske koristi Evrope postoje samo zbog evropske politike.

„Iskreni partneri spremni su da podrže jedni druge kada su vremena teška. Drago mi je što je ovog meseca EU našla način da se zaštiti snabdevanje Srbije naftom u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Iskreni partneri bi takođe trebalo da budu sposobni da jedni drugima kažu neprijatne istine", naveo je Bilčik.

On je dodao da je brutalna agresija Rusije na Ukrajinu okrenula naglavačke evropski koncept da rata više neće biti i da sada kada se konvencionalni rat vratio na kontinent svako treba da zauzme jasan stav.

Bilčik je u Nacrtu izveštaja ocenio i da je 2021. godina bila veoma kompleksna u Srbiji.

Podsetio je i da su on i njegove kolege radili na međupartijskom dijalogu da bi se stvorili uslovi za slobodne, poštene i kompetetivne izbore i da bi poboljšali situaciju vezanu za medije.

Naveo je i da nijedna stranka nije bojkotovala izbore, kao i da je Evropski parlament spreman da radi sa novoizabranom Skupštinom Srbije, koja je reprezentativnija, na daljem unapređenju demokratskih institucija u Beogradu.

Nacrt izveštaja trebalo bi tokom godine da razmatra Evropski parlament i kada ga usovoji dobiće snagu rezolucije. O rezoluciji o Srbiji EP će glasati u julu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija