Evropa

Grupa evroparlamentaraca upitila pismo Evropskoj komisiji: Srbija da se opredeli za EU

Komentari

Autor: Fonet

12/03/2022

-

13:47

Grupa evroparlamentaraca upitila pismo Evropskoj komisiji: Srbija da se opredeli za EU
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Devetoro evroparlamentaraca iz političke grupacije "Obnovimo Evropu" (Renew) zatražilo je od Evropske komisije (EK) da pozove Srbiju da se pridruži stavu Unije o Rusiji u svetlu agresije na Ukrajinu i da se Srbiji privremeno zamrznu pristupni pregovori s Briselom i ukine financijska podrška ukoliko Beograd bude ignorisao taj poziv.

"S obzirom na nedavne događaje oko ruske agresije na Ukrajinu, duboko smo zabrinuti zbog situacije na zapadnom Balkanu, a posebno zbog očitog nepoštovanja obaveza Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo u EU", poručili su evroparlamentarci u pismu upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i potpredsedniku Žozepu Borelju.

U pismu, čije izvode je obavila agencija Hina pozivajući se na slovenačke medije, navodi se kako bi Srbija u sadašnjem trenutku trebalo jasno da se opredeli prema ratu u Ukrajini.

U svom pozivu, evroparlamentarci sa prvopotpisanim poslanikom EP iz Slovenije Klemenom Grošeljem, ističu da je Srbija kao kandidatkinja za članstvo odbila da uvede sankcije Rusiji kao odgovor na agresiju, što je protivno odlukama koje su donele članice Unije, ali i kandidatkinje u procesu pridruživanja, prenose u subotu slovenski mediji.

Srbija, kako se navodi, godinama zadržava "dvosmislen" stav o svojim stvarnim namerama u pogledu poštovanja ​​obveza preuzetih u procesu pristupanja EU", a poslednjih godina jača saradnju s Putinovim režimom, posebno u oblasti energetike, vojske i tehničke saradnje.

Slično je i s odnosima Srbije s Lukašenkovim režimom u Belorusiji od kojeg je Beograd takođe dobio "velikodušne donacije ubojitog oružja", navedeno je u pismu.

Osim toga, Srbija je poslednjih godina nazadovala na više područja, poput vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, slobode medija i slobode izražavanja, navode u pismu čelnicima EU poslanici političke grupacije "Obnovimo Evropu".

U pismu se istče, srpski mediji koji su pod kontrolom vladajuće stranke Srpske napredne stranke (SNS) "svakodnevno veličaju ruskog predsednika, šireći lažne vesti o EU i ruskoj agresiji u Ukrajini".

Kako navode, Srbija ima pravo da slediti Putinov model ako to želi, ali mora jasno da izrazi svoje namere i prestane da se pretvara kako ozbiljno teži članstvu u EU. Srbija može slobodno da odlučiti u kom smeru želi da ide, ali se ne može se i dalje smatrati sagovornikom od poverenja i ne može nastaviti da prima pretpristupnu finansijsku pomoć dok ne odluči, navodi se u pismu adresiranom na Ursulu Von der Lajen i Žozepa Borelja,

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa