Politika

Milivojević: Nemačka očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2022

-

11:05

Milivojević: Nemačka očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji
Zoran Milivojević - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji i to stavlja u kontekst evrointegracija, izjavio je danas bivši diplomata Zoran Milivojević u osvrtu na posetu Beogradu šefice nemačke diplomatije Analene Berbok.

"Očekivanja da Srbija učini taj korak ostaju na snazi, bez obzira što oni uvažavaju naš stav i što su pozdravili naše pridruživanje Rezoluciji UN u kojoj se osuđuje Rusija. Oni smatraju da treba da uvedemo i sankcije i to stavljaju u kontekst evrointegracija", rekao je Milivojević za televiziju K1.

Komentarišući posetu Berbokove regionu, on navodi da je nemački prioritet na Zapadnom Balkanu da se reše dva ključna pitanja - kosovsko pitanje i BiH.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke bila je "vrlo jasna da Zapadni Balkan ostaje u prioritetu nemačke politike", ukazao je Milivojević, ocenivši da nije slučajno što je ona povela sa sobom novog izaslanika za Balkan i što su za destinacije posete izabrani Sarajevo, Priština i Beograd.

"To su svojevrsne poruke, a to je da Nemačka ostaje apsolutno zainteresovana da ovde bude prisutna", rekao je on.

Milivojević podseća da je potvrđen nemački stav da nema promena granica, što znači potvrdu državnosti Kosova.

Prećutna podrška Prištini

Kako kaže, politika koju vodi Priština ima prećutnu podršku, jer "nema nikakvog pritiska na Prištinu da promeni stav".

"Njihov stav je da se može razgovarati samo sa pozicije priznanja, EU ništa ne čini da ispuni čak i svoju obavezu za Briselski sporazum, da se formira ZSO i da se stvori prostor za nastavak dijaloga", rekao je Milivojević.

Govoreći o glasanju na KiM, Milivojević navodi da je sa pozicije Srbije glasanje jedino moguće po modelu koji je bio i pre, dakle, uz OEBS i na način koji ne podrazumeva državnost tzv. Kosova.

"Mislim da Kurtijeva vlada neće promeniti stav i da ćemo imati istu situaciju kao i za referendum. Oni će insistirati na modelu koji podrazumeva glasanje stranaca u 'kosovskoj' državi, po onim načelima koji podrazumevaju glasanje u stranoj zemlji", rekao je Milivojević.

On je istakao da je to novi test za međunarodnu zajednicu i EU, kao i za Vašington.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija