Politika

Brnabić i Berbok nakon sastanka: Nemačka jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

20:57

Brnabić i Berbok nakon sastanka: Nemačka jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije
Analena Berbok i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Savezna Republika Nemačka izuzetno važan partner Srbije u pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, i jedana je od ključnih spoljnopolitičkih partnera našoj zemlji, zaključile su na današnjem sastanku predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i nemačka ministarska spoljnih poslova Analena Berbok, a prenosi Vlada Srbije

Tokom razgovora Brnabić i Berbok je apostrofirao da nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji, pri čemu je ova zemlja istovremeno i najveći srpski spoljnotrgovinski partner sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra iz 2021, dodaje se u saopštenju.

Uočen je i porast razmene od 22 odsto u osnosu na 2020. godinu, što je jasan pokazatelj da već dobra trgovinska saradnja ide uzlaznom putanjom. Brnabić je naglasila značaj podrške Savezne Republike Nemačke na našem evropskom putu, s obzirom da je to glavni spoljnopolitički cilj Srbije.

Jedna od tema sastanka bilo je i stanje u regionu Zapadnog Balkana i obe strane su se saglasile da su očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona. Berbok je naglasila da je u nemačkoj Vladi prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je takođe prisustvovao današnjem sastanku.

Brnabić je, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku, saopštava Vlada Srbije. Berbok je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i, sa tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru. Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija u Vladi Srbije Jadranka Joksimović.

Selaković: Opredeljeni da jačamo saradnju

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je danas, na sastanku sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok, da je Srbija opredeljena da jača političku i ekonomsku saradnju s Nemačkom.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je naša zemlja jasno i čvrsto na svom evropskom putu, napomenuvši da očekujemo dalju podršku Nemačke za otvaranje klastera i ubrzanje naših evropskih integracija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, saopšteno je nakon sastanka.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete nemačke ministarke, Selaković je istakao da, iako se realizuje u izuzetno složenim međunarodnim okolnostima, ova poseta svedoči o visokoj posvećenosti Nemačke našem regionu.

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

 

 

Selaković je poručio da je naša zemlja opredeljena za nastavak visokog nivoa političkog dijaloga i jačanje ukupne saradnje tokom mandata kancelara Olafa Šolca i ministarke Berbok, dodavši da Srbija, sa svoje strane, želi da bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner u regionu zapadnog Balkana.

Ministar je ukazao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i najvećih investitora u srpsku privredu, naglasivši da smo zainteresovani za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala.

Sagovornici su se osvrnuli na prilike u regionu, a ministar Selaković je naglasio da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu od ključnog značaja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je ponovio da sa naše strane postoji opredeljenost za dijalog i postizanje kompromisnog rešenja.

U razgovoru je bilo reči i o situaciji na istoku Evrope, a ministar Selaković je istakao da Srbija dosledno insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Komentari (0)

Srbija