Politika

Sankcije Rusiji ili sankcije Zapada: Da li će se Srbija naći sa pogrešne strane nove Gvozdene zavese?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

22:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok iz SAD-a stižu pozivi na adresu Srbije da se usaglasi sa spoljnom politikom Evropske unije i uvede sankcije Rusiji, pritisaka i polemika ima i među domaćim političkim funkcionerima. U emisiji Euronews veče gostovali su Aleksandar Olenik iz koalicije "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" i Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici.

"Mi smo jedini u opozicionom spektru stranaka koji od prvog dana agresije na Ukrajinu zahtevamo uvođenje sankcija Rusiji. U vremenu zla, ko god je neutralan taj je na strani zla. Složićemo se da je varvarska agresija Rusije zlo i da su zločini nad civilima zlo. Svako društvo koje okreće glavu je suštinski na strani zla. Uvesti sankcije Rusiji je moralna, pa tek onda politička odluka i pitanje birane civilizovane strane sveta. Moramo sebe postaviti u Evropi, tamo gde već jesmo kulturno i geografski, da tu budemo i politički"

S druge strane, Milica Đurđević Stamenkovski smatra da je čitava istorija srpskog naroda zasnovana na donošenju teških odluka, kao što je i ova.

"Sve naše komšije su 1941. delile cveće Hitlerovoj vojsci, a posle smo videli kako se to sve odigralo. Danas imamo istorijski sud da smo bili na pravoj strani. I danas smo. Upravo je to ono na čemu insistiramo - očuvanju vojne i političke neutralnosti", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Euronews/Printscreen

 

Olenik pak, ne poriče da su sankcije nešto što bi moglo da utiče i na ekonomiju, ali kaže da u tome treba birati manje od dva zla.

"Prema nama je manje zlo ako uvedemo sankcije. Videli smo da Danci neće da kupuju vino od srpskih proizvođača jer smatraju da neuvođenjem sankcija podržavaju Putina. To je nešto što će nas da zadesi ako izaberemo pogrešnu stranu. Suštinski, ako izaberemo da uvedemo sankcije čuvamo Srbiju, ekonomiju i građane. U suprotnom ćemo ugroziti sve. Uvođenjem sankcija ćemo sačuvati obraz i novčanik. Ako ne uvedemo sankcije izgubili smo obraz za narednih 200 godina, a novčanik nećemo imati", smatra on.

Đurđević Stamenkovski smatra da će Srbija izdržati sve pritiske jer evropske sanckcije zapravo uništavaju samu Evropsku uniju i Evropu.

"Te države članice koje se nalaze na 100 kilometara od nas se ništa ne pitaju jer EU funkcioniše po centralizovanom sistemu i tamo postoji duboko nesaglasje po pitanju Ruske federacije. Same članice Evropske unije trpe velike pritiske i posledice jer su uvele sankcije Rusiji. Da li stvarno neko misli da ovo Evropi odgovara?", ističe.

Olenik: Mi predlažemo dve vrste sankcija

Olenik smatra da sankcije moraju imati smisao i "udariti tamo gde najviše boli" Rusiju, te predlaže da od njih ima koristi i sama Srbija.

"Predlažemo dva koraka. Prvi, mekši je revizija tog energetskog sporazuma oko Naftagasa, odnoson NIS-a tako što ćemo smanjiti njihov udeo ispod 50 odsto, da bi Naftagas mogao da radi u situaciji sankcija EU. Osim toga, povećanje rudne rente koja je po zakonu sedam odsto, a samo za Ruse tri odsto", rekao je on i nastavio:

"Drugi, malo tvrđi pristup bi podsećao na ono što su Nemci uradili sa nemačkim delom Gaspromnjefta preuzevši kontrolu u upravi. Isto tako bi i vlada Vojvodine trebalo da preuzme upravljanje Naftagasom"

Euronews/Printscreen

 

Osim toga, Olenik ne veruje da Zapad Srbiji nije ponudio ništa zauzvrat u slučaju uvođenja sankcija. Kaže, veruje da o tome samo predsednik i premijer Srbije ne govore.

"Ponuđena je finansijska pomoć i ekonomska saradnja kako bi se prevazišli nastali problemi", istakao je on.

Kako kaže, spuštena je nova Gvozdena zavesa na granici Belorusije i Rusije, a ako Srbija ne uvede sankcije "naći će se u Sibiru i Gulagu".

"Srbiji je mesto na Zapadu. Sankcije je trebalo još juče da uvedemo - i političke, i vojne, i ekonomske jer nam to otvara put u budućnost. Sve ostalo su prošlost i mrak i Gulag iza Gvozdene zavese", zaključio je on u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija