Politika

Vulin poziva da se preispita hoće li Srbija u EU, Šormaz: Napuštanjem evropskog puta, plate bi sa 500 pale na 100 evra

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

22/04/2022

-

17:41

Vulin poziva da se preispita hoće li Srbija u EU, Šormaz: Napuštanjem evropskog puta, plate bi sa 500 pale na 100 evra
Vulin poziva da se preispita hoće li Srbija u EU, Šormaz: Napuštanjem evropskog puta, plate bi sa 500 pale na 100 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ne bi imala koristi od političkog zaokreta i odustajanja od EU, već bi, naprotiv negativno uticao na život građana, ali i doneo političku štetu, ocena je sagovornika Euronews Srbija povodom navoda ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da je u ovom trenutku vreme da Srbija preispita svoju odluku da li je za članstvo u Evropsku uniju.

Vulin je, naime, navodeći da Evropski parlament spremanjem rezolucije u kojoj će se tražiti i usklađivanje sa sankcijama Rusiji pokazuje da "ne želi" Srbiju u svom sastavu, ocenio da bi zato Srbija trebalo da razmisli da postane politički neutralna zemlja i preispita svoju odluku da li je za članstvo u EU. On je tako reagovao na navode koji dolaze iz EU vezane za zahtev Srbiji da se uskladi sa politikom EU, kao i najavljenu rezoluciju Evropskopskog parlamenta.

Evropski parlament najavio je usvajanje rezolucije u kojoj će se, između ostalog, Srbija pozvati da se uskladi sa odlukama EU kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, što uključuje i sankcije prema Rusiji.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Nacrt rezolucije predložio je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik koji je pred EP izrazio očekivanje da će Srbija iskoristi priliku da se potpuno uskladi sa pozicijom EU povodom ruske agresije na Ukrajinu.

On je naveo i da je EP uvek bio motor proširenja Evropske unije, a da se proširenje odnosi na politiku, vrednosti, slobode, reforme i to je zajednički projekat.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ministar unutrašnjih poslova je, tim povodom, za RTS kazao da politika koju vode evroparlamentarci u EP "jasno ukazuje da EU Srbiju ne želi u svom sastavu", te da je krajnje vreme da Srbija, takođe, preispita svoju odluku da li je za nastavak puta ka članstvu u EU. 

"Mi smo stari, drevni, istorijski narod koji sam bira svoje prijatelje. Rusija je naš prijatelj. Slovenski narodi su naši prijatelji, Kina je naš prijatelj, Indija je naš prijatelj, zemlje u Evropi su naši prijatelji. Nemojte očekivati da mi prihvatamo vaša neprijateljstva. Evropski parlament se ne pita previše ni o Evropi, ali bi hteo da se pita o Srbiji, da odlučuje o svemu što se dešava u Srbiji", naveo  je Vulin. 

On je dodao i da je trenutno poverenje građana Srbije u EU na "istorijskom minimumu".

"Ovo što radi Evropski parlament je najbolji način da se shvati da mi ne treba da budemo u EU. Prvo je bio Hag, onda je bilo priznajte Kosovo, napustite Republiku Srpsku, sad uvedite sankcije Ruskoj Federaciji. Jednostavno, vreme je da kažemo sami sebi, mi smo vojno neutralna zemlja, hajde da budemo i politički neutralni", kazao je Vulin. 

Odustajanje od članstva znači velike promene

Reagujući na Vulinovu izjavu, poslanik Srpske napredne stranke u poslednjem skupštinskom sazivu, Dragan Šormaz naveo je da je veoma bitno predočiti posledice odustajanja o kandidature za pridruživanje EU.

On je dodao i da će do sada vojno neutralne zemlje Švedska i Finska verovatno do početka leta ući u NATO, kao i da je Švajcarska iako vekovima neutralna, uvela sankcije Rusiji. Šormaz dodatno napominje na šta bi se odustajanje od EU odrazilo.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Kada bi Srbija napustila evropski put, napustila bi sve subvencije koje ima, a koje iznose milijade evra, i u poljoprivredi, obrazovanju, nauci i u zdravstvu, zaštiti životne sredine, energetici. Izgubili bismo sve buduće, ali i sadašnje investicije jer ne bismo bili deo evropske porodice i zajedničkog tržišta. Prosečne plate bi sa 500 pale na 100 evra, vratili bismo se četvrt veka unazad", naveo je Šormaz.

Prema njegovim rečima, Srbija je zvanično kandidat za članstvo u EU i sama je konkurisala za tako nešto.

"Svako ima legitimno pravo i kao građanin i kao političar da smatra da Srbija ne treba da bude deo EU, ali onda taj građanin ili političar dužan da objasni šta to znači. U ovom trenutku to znači da, kao što nismo prepoznali duh vremena i rata u Ukrajini koji donosi tektonske promene u Evropi, ali i svetu. Potpuno će drugačije biti postavljeno pozicioniranje snaga i sve ostalo, neutralnost o kojoj se  govori ne postoji", kazao je Šormaz za Euronews Srbija.

Šormaz ističe i da EU ne vrši pritisak, već očekuje da se Srbija spoljnopolitički uskladi sa odlukama jer je evropski partner.

"Ruski gas je tu nebitan, cena gasa je nebitna. Imaćemo koliko svi ostali, plaćaćemo koliko i svi ostali. Ako ne budemo u tom klubu, šta će nam taj gas, za koju privredu, od čega će građani da plate to grejanje", kazao je Dragan Šormaz.

"Stav ministra, ne cele vlade i predsednika"

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić navodi da je to stav ministra, ali ne i cele vlade i predsednika, koji članstvo vide kao strateški cilj.

"Srbija je u najvećoj meri ekonomski integrisana u EU i ekonomski živi od te saradnje, ali nažalost nije do kraja politički integrisana. Svaki poremećaj i okretanje od EU imao bi ozbiljne posledice na svakodnevni život gradjana Srbije i na srpsku privredu u celini. Toga su svesni i svi oni koji se iz raznih razloga protive evropskom putu Srbije", kazala je Grubješić za Euronews Srbija.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kako je rekla, rezolucija koja je u pripremi doživeće do kraja godine još promena.

"Rezolucija Evropskog Parlamenta koja je u pripremi, predstavlja izveštaj Vladimira Bilčika, izvestioca EP za Srbiju i nedavno je predstavljen nacrt. Poslanici će moći do dana glasanja, a to se očekuje do kraja godine, da podnose amandmane i da izmene tekst, naročito ukoliko do tada dođe do promena koje će oni svakako konstatovati", objasnila je ona.

Komentari (0)

Srbija