Politika

Bilčik: Vežba Vojske Srbije s ruskim i beloruskim jedinicama ne pomaže evropskom putu Srbije

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

19:51

Bilčik: Vežba Vojske Srbije s ruskim i beloruskim jedinicama ne pomaže evropskom putu Srbije
Bilčik: Vežba Vojske Srbije s ruskim i beloruskim jedinicama ne pomaže evropskom putu Srbije - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenjuje da zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom ne pomažu napretku Srbije na putu evrointegracija.

”Evropska perspektiva se ogleda i u jasnim izborima u okviru spoljne politike, posebno u današnjim geopolitičkim uslovima”, naveo je Bilčik na savom Tviter nalogu.

 

 

Bilčik ukazuje da vesti o vojnoj vežbi ”Slovensko bratstvo”, u kojoj Srbija učestvuje zajedno sa Rusijom i Belorusijom, ”nisu od pomoći” u trenutku kada srpska diplomatija traži podršku EU pred političku Međuvladinu konfrenciju Srbija-EU koja će se 22. juna održati u Luksemburgu.

Trilateralna vežba "Slovensko bratstvo 2021“ ove godine se, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, održava na poligonu "Rajevski“ u Ruskoj Federaciji i na njoj učestvuju pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije.

 
"Na vežbi, koja traje do 19. juna, učestvuje oko hiljadu pripadnika oružanih snaga, a iz Vojske Srbije angažovani su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade", saopštilo je MInistarsvo odbrane.
 
"Slovensko bratstvo“ se izvodi jednom godišnje kao trilateralna vežba Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, počev od 2015. godine. Na teritoriji Republike Srbije vežba je održana 2016. i 2019. godine.

Ipak, u septembru prošle godine jedinice Vojske Srbije nisu učestvovale na vežbi koja je trebalo da se održi u Belorusiji i to u vreme intenzivnih protesta do kojih je došlo nakon predsedničkih izbora.  

mod.gov.rs

 

Zbog burnih reakcija, Vlada Srbije je tada odlučila da se u narednih šest meseci zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa istokom, ni sa zapadom", izjavio je tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je naveo da će učešće Srbije u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano. Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod "strašnim i nezasluženim pritiskom EU".

"Od nas se traži da po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom", rekao je tada Vulin. 

Ove godine u vreme održavanja vežbe, Belorusija je pod novim sankcijama zbog prisilnog spuštanja aviona Rajanera i hapšenja aktivista Romana Protaševića i Sofije Sapege.

Komentari (0)

Srbija