Politika

Sa crkve Svete Petke na KiM na Vaskrs skinuta zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

22:52

Sa crkve Svete Petke na KiM na Vaskrs skinuta zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve
Sa crkve Svete Petke na KiM na Vaskrs skinuta zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve - Copyright Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je sa crkve Svete Petke u opštini Vitina u nedelju ujutru na Vaskrs skinuta zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve i najoštrije je osudila taj čin i zahtevala da počionioci budu sankcionisani.

Kako se navodi u saopštenju, zastavu je na zvonaru crkve postavio sveštenik u subotu popodne, ali je ona nestala sutradan, što je primećeno nakon vaskršnje liturgije i slučaj je prijavljen policiji.

Kancelarija podseća da se sličan incident dogodio i na Božić, ali je sveštenik tada primetio počinioce i sprečio ih u delu.

U saopštenju se navodi da je u maju prošle godine ova crkva bila kamenovana.

Kancelarija naglašava da je "očigledna namera da se ovim činom oskrnavi hram SPC i to baš na najveći pravoslavni praznik".

"Verska tolerancija osnov je svakog mirnog suživota, ali povećan broj napada na objekte SPC pokazatelj je očigledne netrpeljivosti prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Kancelarija upozorava da se od početka godine značajno povećao broj napada na objekte SPC što dodatno govori o njihovoj ugroženosti.

Komentari (0)

Srbija