Politika

Vučić: Na učtiv način su mi preneta očekivanja Nemačke i EU, Lambreht: Ne vodimo razgovore da bismo izvršili pritisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/05/2022

-

14:14

Vučić: Na učtiv način su mi preneta očekivanja Nemačke i EU, Lambreht: Ne vodimo razgovore da bismo izvršili pritisak
Kristin Lambreht i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle razgovora sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht u Beogradu da veruje da će Nemačka da pomogne Srbiji na evropskom putu. On se sastao sa njom posle razgovora koje je sinoć i jutros imao u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

"Čini mi se da angažman koji Nemačka pokazuje u regionu Zapadnog Balkana govori o njihovoj želji da se približimo EU", rekao je Vučić i dodao da su to izgovorili i nemački kancelar Olaf Šolc, ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Vučić je rekao i da je sa Lambreht imao otvorene i iskrene razgovore, i ponovio je da su dobri i važni signali to što Nemačka želi da pomogne Srbiji da se približi Evropskoj uniji.

"Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra", objasnio je Vučić dodajući da su to velike i važne vesti za Srbiju.

"Lične garancije za mir u regionu"

Kako je dodao, preneo je gošći iz Nemačke da će Srbija da čuva mir i stabilnost, i da je to "naše trajno opredeljenje".

"Pružio sam i lične garancije i garancije države da ćemo se tako ponašati, nisam govorio loše o drugima u regionu", rekao je.

Dodao je da nije koristio priliku da govori loše o drugima u regionu zato što to Srbija ne radi.

"Ko je i koliko govorio istinu moći će da se vidi u narednih šest meesci, pa će biti jasno ko se služio neistinama", dodao je.

Osvrnuo se i na razgovore o vojno-tehničkoj saradnji i ukazao da postoji potpisani krovni sporazum i da može još mnogo da se uradi u toj oblasti. 

Razgovori o ratu u Ukrajini i pregovorima sa Prištinom

Vučić je rekao da je bilo reči i o sukobu u Ukrajini, odnosno o pitanju pravne i političke prirode tog sukoba.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Razume se, ministarka Lambreht mi je prenela na izuzetno učtiv način očekivanja i zahteve Nemačke i EU oko ponašanja Srbije u budućnosti", rekao je Vučić.

Takođe,zahvaljuje Nemačkoj na tome što je sinoć organizovala susret sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem: "Što smo mogli da razgovaramo, ma kakav taj razgovor bio. Bolje da razgovaramo nego da ne razgovaramo", rekao je Vučić.

On je citirao i reči Kristin Lambreht da je važnod a se razgovara "fer, otvoreno i pošteno, pa makar se i svađali", jer se tako razgovara o budućnosti. 

"Verujem u evropsku budućnost, kao što verujem u dobru volju i namewre nemačkih partnera da nam pomognu na evropskom putu", istakao je predsednik Srbije. On je zahvalio na pažnji svim sagovornicima iz Nemačke sa kojima je razgovarao prethodnih dana.

Lambreht: Pozdravljamo to što je Srbija zauzela jasan stav

Ministarka Lambreht je u svom obraćanju poručila da je Nemačka pouzdan partner Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Tako smo i razgovarali, a to podrazumeva i da se jasno atrikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah”, rekla je Lambreh.

Ona je navela da je zadovoljna što je čula jasnu izjavu o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"To je važno za BiH, da se može pouzdati u to, i u to da sve težnje za stabilnost u toj zemlji imaju podršku", rekla je Lambreht.

Ona je istakla da je sve to preduslov da region može da se razvija na miran način

Tanjug/Zoran Žestić

 

Zahvalila je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i na konstruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima, sa njim, ali i sa njenim srpskim kolegom, minsitrom Nebojšom Stefanovićem.

"Bilo je važno da smo vodili razgovor o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike, i nadam se ćemo i budućnosti raditi u tom duhu poverenja, i kada su u pitanju obuke i opremenja vojske", rekla je nemačka ministarka.

Ona je navela da "svi doživljavamo rat u sred Evrope, rat koji je, kaže, bio nezamisliv za bilo koga, a pogotovo u ovom regionu, gde svi znaju šta to znači i kakve su posledice sukoba".

"Napadački rat Putina na Ukrajinu nam je pokazao koliko je vazno da mi koji delimo iste vrednosti, da se zalažemo za njih, da ih pojasnimo, a to su mir, slobota i teritorijalni integritet. To nam je zajedničko i to smo naglasili danas u razgovoru", prenela je Lambreht.

Navela je da Nemačka pozdavlja što se Srbija jasno pozicioniarla u odnosu na te vrednosti svojim stavom u Ujedinjenim nacijama, a te vrednosti su, dodaje, važne i kada se govori pristupanju Srbije EU.

"Da se zalažemo za slobodu, mir i teritorijalni integritet. To je temelj na kojem sarađujemo u EU", rekla je Lambreht, i dodala da joj je drago što su zajedno artikulisali zalaganje za zajedničke vrednosti.

Ona je dodala da Nemačka ne vodi razgovore da bi izvršila pritisak, veće da želi da se Zapadni Balkan stablizuje.

"Mi sada vodimo računa o Ukrajini i pokušavamo da zaustavimo strašni rat u toj zemlji, ali ne smemo izgubiti iz vida druge regione. Radimo na procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Ja sam danas tu, a juče je predsednik Vučić bio u Berlinu", rekla je Lambrehtova.

 

Lambreht je pre sastanka sa Vučićem, razgovarala sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem. Ona će nakon Beograda posetiti Prišitnu, a juče je boravila u Sarajevu.

Komentari (0)

Srbija