Politika

Šolc: Oni koji su u istom taboru moraju jedni drugima da pruže podršku, Vučić: Srbija je na evropskom putu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/05/2022

-

18:46

Šolc: Oni koji su u istom taboru moraju jedni drugima da pruže podršku, Vučić: Srbija je na evropskom putu
Šolc: Oni koji su u istom taboru moraju jedni drugima da pruže podršku, Vučić: Srbija je na evropskom putu - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perpektivu Zapadnog Balkana koja je u interesu Evropske unije, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je dodao, to je obećanje koje će EU svakako ispuniti.

Šolc je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrednosti.

"Ne možemo prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine i oni koji su u istom taboru moraju jedni drugima da pruže podršku", naveo je Šolc.

Kako je dodao, neophodan je napredak u evropskim integracijama naročito u oblasti vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i kriminala.

Ključna tema današnjeg razgovora je, dodao je, bio dijalog Beograda i Prištine.

"Razgovarao sam s Vučićem o tome koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma i sve dogovorene obaveze moraju biti poštovane, jednostrani potezi tu nisu od koristi", rekao je Šolc.

Preneo je da će večeras u Berlinu razgovarati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Šolc je istakao da Nemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savetovanje, tako i projektno finansiranje.

"Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspketiva postane realnost“, rekao je on novinarima.

On je takođe naveo da je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao secesionističkog nastojanja Dodika.

"Zabrinut sam zbog situacije u BiH. Upravo tamo je važno da se angažuju svi konstruktivni partneri. Vučić i ja smo se složili da je važno da nastavimo da sarađujemo, najvažniji projekat je jedinstveno regionalno tržite", rekao je Šolc i najavio posetu regionu i Srbiji.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu kancelaru Šolcu i rekao da su razgovarali o raznim temama, pre svega o trgovinskoj razmeni.

"Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije. Mnogo promena se dogodilo. Pre osam godina je bila partner broj četiri, sada to više nije tako. Bolje je", naveo je predsednik Srbije.

On je dodao da je bilo reči o još dve teme.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

"Jedna je odnos prema ratu u Ukrajini. Ukazao sam o opredeljivanju Srbije i na glasanje u UN, govorio sam mu s kojima se problemima suočavamo. Ključno pitanje su bili i regionalni odnosi. Ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u BiH. Obećao sam mu da Srbija neće biti uzročnik problema, mi držimo svoje obećanje. Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost. Nisam hteo da komentarišem tvrdnje da će Srbija da izazove sukobe. To se ne dešava", naveo je Vučić.

On je podsetio da se večeras nastavlja dijalog s Prištinom i dodao da se nada napretku.

"Taj dijalog sa Prištinom za nas nije lak, ali daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisu, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje. Reč kompromis se odnosi i na nas ali i na drugu stranu", dodao je predsednik Srbije.

On je najavio posetu kancelara Nemačke Srbiji i zahvalio njegovoj prethodnici, Angeli Merkel, na svemu što je do sada uradila.

"Ako neko ne želi da poštuje Vašintgonski sporazum, mi ćemo postupati u skladu sa našim Ustavom. Ne mislim da pucamo sebi u nogu, ali da pokušamo da dođemo do kompromisnog rešenja. Verujem da Nemačka to razume. O tome treba da razgovaramo", naveo je Vučić.

Kako je dodao, saslušao je kancelara Šolca, on je bio jasan i ponovio zahteve Nemačke.

Na pitanje novinara da li će Srbija imati posledice kad je u pitanju pristupanje EU, a zbog stava prema Rusiji, Šolc je rekao da je vrlo važno da su primili k znanju to što je Srbija "u više navrata, u Generalnoj skupštini UN, vrlo jasno i nedvosmisleno zastupala stav EU - da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo".

"Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali ne treba predvideti taj stav i takvo ponašanje Srbije", naveo je Šolc.

 

"Što se Srbije tiče, mi imamo drugačiji odnos i po pitanju KiM i imamo dosta problema. Da vas ne podsećam na sankcije od čitavu jednu deceniju i imamo zato drugačiji sentiment. Dobro smo razumeli poruku Nemačke i o tome smo detaljno razgovarali. Ono u šta nema sumnje je da Srbija bude na evropskom putu. Bez obzira na to što ankete kod nas to ne podržavaju mi ćemo to podržati", rekao je Vučić.

Sastanku prethodio susret Šolca i Kurtija

Nemački kancelar prethodno je razgovarao s Kosova Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka, Šolc je novinarima rekao da su njih dvojica imali dobar razgovor i da su teme bile rat u Ukrajini i dalji tok dijaloga Beograda i Prištine. Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

"Želim da doprinesem da zemlje Zapadnog balkana postanu članice EU, a preduslov za mir i stabilnost u regionu je sporazum Beograda i Prištine. Želimo napredak i zato rado pomažemo da se održe takvi sastanci. Mi nismo sudije, koji odlučuje ko je u pravu, već neko ko treba da omogući da lideri postanu dogovor. Imam utisak da je želja velika da se sada napreduje", rekao je Šolc, i dodao kako je tokom razgovora sa Kurtijem dogovoreno da u okviru skorije balkanske turneje poseti i Prištinu.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Sa druge strane, Kurti je na zajedničkoj konferenciji sa Šolcem rekao da Nemačka trba da pomogne Kosovu da krene napred i zatražio viznu liberalizaciju. Što se pitanja dijaloga Beograda i Prištine tiče, Kurti je rekao da želi da Kosovo bude konstruktivna i proaktivna strana u dijalogu sa Srbijom.

"Dijalog treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje", rekao je Kurti i takođe naglasio da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir.

Vučić za nemački list o sastanku sa Šolcem: Naš susret je u interesu Srbije

Pred danasšnji sastanak sa nemačkim kancelarom predsednik Vučić je dao intervju za nemački list "Handlesbalt" gde je rekao da je EU strateški cilj Srbije i da ona ostaje čvrsto na svom evropskom putu. On je neposredno ped dolazak u Nemačku kazao da Srbiji treba  uvažavanje i poštovanje koje je zemlja imala od bivše kancelarke Angele Merkel, te naglasio da u Berlinu ne traži ništa osim dobre evropske perspektive.

"Verujemo da i od njenog naslednika, Olafa Šolca, možemo dobiti isto poštovanje i uvažavanje. To je sve što nam treba", rekao je Vučić za "Handelsbalt", koji prenosi Dojče vele.

Naveo je i da se nada da će Šolc i njegove reči uticati na ubrzanje proširenja EU.

"Ne govorim samo u ime Srbije. To je ono što nam je svima u regionu potrebno: jasni i ostvarljivi ciljevi", kazao je Vučić i dodao da je i činjenica da se mnogi Srbi u međuvremenu protive članstvu u EU, što je, ocenjuje, i posledica naših grešaka, ali da polovina krivice ide na račun Brisela.

Vučić je za "Handelsblat", koji u uvodu intervjua, uoči njegovog razgovora sa Šolcom, piše da "Srbija hoće u EU, ali ne želi da zauzme jasan stav prema Moskvi", rekao da oseća obavezu da podržava medunarodno pravo, a Srbija je to i uradila.

Na pitanje kako danas ocenjuje Putina i njegove namere u Ukrajini, Vučić odgovara da predsednik Rusije o tome s njim nije razgovarao, da su se poslednji put videli 25. novembra i da su tada samo "nekoliko minuta" razgovarali na temu Ukrajine.

Upitan da li shvata zašto Putin sada ovako postupa, kidajući odnose s većinom evropskih zemalja, Vučić kaže da on sluša i čita šta kaže ruski predsednik.

"On iznosi svoje motive. Ali to ne znači da se postupanje u Ukrajini može opravdati“, rekao je Vučić i ujedno kao moguci razlog navodi to da "Putin jasno pominje širenje NATO na istok".

Inače, ovo je prvi sastanak novog nemačkog kancelara sa predsednikom Srbije, a Vučić je nedavno izjavio i da "ima tremu" kao i da ne očekuje lak razgovor

"To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor", rekao je juče Vučić u izjavi novinarima u Aleksandrupoliju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija