Politika

"Cilj podrška dijalogu Beograda i Prištine": Šolc pozvao Lajčaka na sastanke koje će imati sa Vučićem i Kurtijem

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

12:36

"Cilj podrška dijalogu Beograda i Prištine": Šolc pozvao Lajčaka na sastanke koje će imati sa Vučićem i Kurtijem
"Cilj podrška dijalogu Beograda i Prištine": Šolc pozvao Lajčaka na sastanke koje će imati sa Vučićem i Kurtijem - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, AP/John MACDOUGALL, Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc je pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na sastanke u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kako je navedeno u saopštenju kabineta nemačkog kancelara, Šolc će, najpre, u prisustvu Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Vučićem i sa Kurtijem.

Nakon svakog razgovora predviđeno je da održi zajedničku konferenciju za štampu.

Iz Šolcovog kabineta je saopšteno da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine.

Uveče će Lajčak, kako je navedeno u saopštenju nemačke vlade, imati razgovor sa Vučićem i Kurtijem.

Veber: Lajčaku ne preostaje ništa nego da simulira postojanje dijaloga

Dilajolg Beograda i Prištine komentarisao je i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber. On smatra da je teško očekivati bilo kakav pomak, uz ocenu da specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku ne ostaje ništa više nego da "simulira postojanje političkog dijaloga".

"U odsustvu neke znacacjnije političke inicijative na navišim nivoima u Evropskoj uniji i SAD, gospodinu Lajčaku ne ostaje ništa više nego da simulira postojanje političkog dijaloga", rekao je Veber za "Kosovo onlajn".

On je dodao i da Lajčak "ne bi ni bio izabran na sadašnju funkciju" da je svojevremeno postojala inicijativa i politička volja na najvišim nivoima u EU i SAD kada je u pitanju dijalog.

kada je reč o razgovorima koji su planirani u Nemačkoj, Veber kaže da teško očekivati ikakav pomak.

"Preko potrebno je suštinsko resetovanje pregovora. Postojala je šansa prošle godine, odnosno posle dolaska na vlasti predsednika Bajdena u SAD, a pre odlaska sa vlasti nemačke kancelarke Merkel za tako nešto, ali nije bila iskorišćena. A sad, ove godine, kad imamo novu nemačku vladu koja je proglasila Zapadni Balkan kao prioritet, sve je dominirano ruskom agresijom, odnosno invazijom u Ukrajini", dodao je on.

Veber je podsetio da je nemačka vlada početkom godina najavila određenu vodeću ulogu u politici EU prema regionu.

Euronews Srbija

 

Ipak, kako dodaje, u ovom trenutku teško je proceniti da li će Berlin u dogledno vreme skupiti dovoljno snage i odlučnosti da pokrene inicijativu za oživljavanje dijaloga, i da li će SAD imati dovoljno kapaciteta da se sa fokusa na Ukrajinu pridruži takvoj jednoj inicijativi.

On je ocenio da dokle god odnosi na relaciji Beograd-Priština, ali i na Kosovu i Metohiji ne budu trajno rešeni, "dizanje tenzija Beograda i Prištine će, nažalost, ostati deo političke svakodnevnice".

Veber kaže da očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić "biti stavljen pred izbor: da se Srbija ili pridruži EU sankcijama Rusiji, ili da EU suspenduje pristupni proces".

"Možda će uspeti da još par meseci odugovlači tu odluku dok traje proces utvrđvanja izbornih rezultata i izbor nove vlade, ali na kraju neće uspeti izbeći da se pozicionira", poručio je Veber.

Nemogućnost Srba da glasaju na KiM zbog odluke Kurtija, Veber ocenjuje kao posledicu potpunog zaglavljivanja političkog dijaloga, koji je, kako je rekao, "išao od dugogodišnje krize do paralize".

"Režim u Prištini nastoji da afirimiše suverenitet Kosova i borbu za vladavinu prava, što neminovno vodi do jednostranih poteza u odnosima sa kosovskim Srbima", objasnio je on.

Komentari (1)

Leopold

02.05.2022 18:25

Ako je EU toliko odlučna da brani suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i Srbiju prisiljava da se pridruži tom poduhvatu, neka svoju privrženost tim "vrednostima" prvo pokaže na slučaju suvereniteta i integriteta Srbije.

Srbija