Politika

Vučić: Otvaraju se nove prilike posle razgovora u Grčkoj, imam tremu pred odlazak u Berlin

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

15:20

Vučić: Otvaraju se nove prilike posle razgovora u Grčkoj, imam tremu pred odlazak u Berlin
Vučić: Otvaraju se nove prilike posle razgovora u Grčkoj, imam tremu pred odlazak u Berlin - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnom periodu. Vučić je u izjavi novinarima kazao da je sa Micotakisom razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

U Aleksandrupolisu, gde je prisustvovao početku izgradnje LNG terminala, Vučić je razgovarao i sa premijerima Bugarske i Severne Makedonije, kao i sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, o Ukrajini i svemu što se dešava u Briselu.

O evropskom putu Srbije, rekao je, imao je duži razgovor sa Mišelom, te je rekao da se u vezi sa tim otvaraju nove perspektive i prilike.

"Mislim da je dobro što smo bili ovde i što gledamo kako i na koji način da zadovoljavamo potrebe sa svih strana. Iako stvari o kojima smo govorili nisu jednostavne, verujem da ćemo u godinama koje dolaze moći da ponudimo normalan život građanima", podvukao je on.

"Imam tremu pred Berlin"

Govoreći o sutrašnjem sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Vučić je rekao da "ima tremu", i da ne očekuje lak razgovor.

"To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor“, podvukao je Vučić u izjavi novinarima u Aleksandrupoliju.

Šolc je u Berlin pozvao Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, sa kojima će obaviti odvojene razgovore.

Razgovorima će, kako je najavljeno u kabinetu kancelara, prisustvovati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Dobro je imati politički stav, ali je to trebalo pre izbora"

Vučić  je izjavio da nema ništa protiv političkog stava drugih i da je bolje imati politički stav nego nemati nikakav, ništa ne raditi i samo kritikovati, ali i da nije fer što stav o pitanju sankcija Rusiji mnogi nisu iznosili u predizbornoj kampanji, već ga iznose sada.

Vučić je tako u Aleksandrupolisu odgovorio novinarima na pitanje kako tumači to što se neki proteklih mesec dana nisu izjašnjavali po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, a danas su "mnogo glasniji i zalažu se za uvođenje sankcija".

"Mislim da je okej da neko ima svoj stav. Nije fer što taj stav nisu imali pre mesec i po dana i pre mesec dana, u predvečerje izborne tišine. Zašto ljude nisu obavestili o tom stavu, jer nažalost izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod", rekao je Vučić i nastavio:

"Nisam izlazio sa junačkim pričama, nisam se zaklinjao u nešto nikada, kao što nisam ni govorio da hoćemo da bih dobijao zapadnu podršku već sam govorio ono što realno mislim, ono što je interes Srbije i rukovodio se njenim interesom".

Vučić je istakao da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek na kraju više isplate nego bilo kakvi trikovi, manipulacije i kalkulacije koje, dodao je, na kraju uvek izađu na videlo.

"Ovo su obične kalkulacije, to što su neki radili na kraju ljudi to vide i umeju da prepoznaju", dodao je Vučić.

Razgovor s Micotakisom: Uskoro ga očekujem u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, tokom boravka u Grčkoj, razgovarao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

"Prijateljski, i usudio bih se da kažem, gotovo bratski razgovor sa Micotakisom, o svim važnim temama i bilateralnim odnosima naših zemalja", naveo je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbije", uz fotografiju sa Micotakisom.

"Uskoro ga očekujem u Beogradu!", napisao je Vučić.

Predsednik je novinarima rekao da je imao dobar razgovor sa grčkim premijerom i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnom periodu.

Vučić je kazao da je sa Micotakisom razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, te da mu je zahvalan na podršci.

Komentari (0)

Srbija