Biznis vesti

Vučić u Grčkoj: Izgradnja LNG terminala značajna za region, spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

03/05/2022

-

13:04

Vučić u Grčkoj: Izgradnja LNG terminala značajna za region, spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti
Vučić u Grčkoj: Izgradnja LNG terminala značajna za region, spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Grčkoj da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za ceo region. U grčkom gradu Aleksandrupoliju održana je ceremonija obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas kojoj prisustvuju predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Predsednik Aleksandar Vučić se u svom obraćanju zahvalio grčkim domaćinima na pozivu Srbiju. Predsednik je rekao da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da sada kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan zbog toga.

"Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti. Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom, jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa u našu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Severne Makedonije, i da tamo mora mnogo stvari da se uradi. Rekao je da je zahvalan EU, jer, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi naš deo, najveći deo projekta finansirala je Unija, a da će i projekat povezivanja sa Severnom Makedonijom finansirati EU.

"Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti", objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će se naći dobra rešenja kako za evropski, tako i srpski narod.

"Lako je uvek napraviti neku ceremoniju, ali ključni su životi naših građana, važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU", rekao je Vučić.

Micotakis: Nova energetska kapija i svetionik

Grčki premijer je u obraćanju poručio da bi Balkansko poluostrvo moglo da ima svoje mesto u energetskoj tranziciji celog Epira, prenosi Katimerini.

"Projekat u Aleksandrupoliju je nova energetska kapija i svetionik koji šalje dvostruki signal. NJegovim završetkom uskoro ćemo moći da se oslobodimo gasa koji dolazi iz ruskih izvora i da naše zemlje igraju zajedničku ulogu u novoj energetskoj mapi", istakao je Micotakis.

Dodao je da su grčke LNG stanice u stanju da pokriju grčko tržište, ali i da zamene značajan deo ruskog gasa.

"Nedavna ucena Moskve gasom čini saradnju ne samo neophodnom, već i hitnom", naglasio je Micotakis.

Printscreen/AP

 

Bugarski premijer Petkov je govorio o istorijskom danu za Bugarsku i Grčku, tokom kojeg je napravljen važan korak za energetsku nezavisnost dve zemlje.

"Ovo nije samo energetski projekat. To će promeniti energetsku mapu Evrope", poručio je Petkov, prenosi AP.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da mora da se pokaže evropski suverenitet, kao i da se postigne energetska nezavisnost.

"Ovaj projekat je prekretnica u energetskom razvoju Evrope," naglasio je Mišel.

Priključak u Dimitrovgradu sledeće godine

Izgradnja terminala za TNG u grčkoj luci Alekasdropolis, koja je danas počela, ima za cilj smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa, a veza sa Srbijom bi trebalo da bude gasna intekonekcija Niš-Dimitrovgrad čija je izgradnja između Srbije i Bugarske počela 1. februara. Gasovod će u Srbiji biti dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara. Vlada Srbije je ranije saopštila da je projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kao i da je rok za završetak radova oktobar 2023. godine. 

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke, 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa. Pored Srbije, i Bugarska je za izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji od Evropske komisije dobila grant od 27,6 miliona evra.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Glavni izvor snabdevanja bilo bi gasno polje Šah Deniz koje se nalazi u Kaspijskom moru, na teritoriji koja pripada Azerbejdžanu. Gas bi od Azerbejdžana do Evrope trebalo da ide deonicama Južnokavkaskog gasovoda, Transanadolskog i Transjadranskog.

Sastanak Vučića i Mišela

Uoči ceremonije u Grčkoj, Vučić je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o evropskoj perspektivi Srbije.

"Sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, uoči ceremonije obeležavanja početka radova na izgradnji terminala LNG, sa kojim sam razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije", naveo je Vučić na Instagramu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Alex LP

03.05.2022 13:16

Veoma je bitno što pre kompletirati ovaj projekat kako bi smo napravili otklon od zavisnosti za ruskim gasom. Videćemo šta će biti produkt sutrašnjih razgovora u Berlinu kao i šta će Vučić saopštiti naciji u petak. Ali po mom nekom mišljenju već pravimo korake i okrećemo se ka EU gde i pripadamo. A na toj istoj EU je sledeći korak a to je saopštavanje datuma ulaska Srbije u Uniju. Ako nas stvarno žele to moraju da urade.

Biznis