Biznis vesti

Mihajlović i Žiofre o energetskoj bezbednosti regiona: Srbija važan strateški partner EU

Komentari

Autor: Fonet

04/03/2022

-

17:54

Mihajlović i Žiofre o energetskoj bezbednosti regiona: Srbija važan strateški partner EU
Mihajlović i Žiofre o energetskoj bezbednosti regiona: Srbija važan strateški partner EU - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona, posebno imajući u vidu rat u Ukrajini i gasnoj diversifikaciji.

Kako se navodi u saopštenju, razgovarali su i o projektima koje Ministarstvo sprovodi u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, korišćenja održivih izvora energije, izgradnji novih energetskih kapaciteta, kao i o borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović je rekla da je ovo izazovno vreme za sve, zbog čega je potrebno dodatan rad na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača i da je u tom smislu najvažniji projekat interkonektora Niš-Dimitrovgrad.

"Želimo da se povežemo i sa drugim državama u regionu, što će povećati bezbednost ne samo Srbije, već i celog regiona u gasnom sektoru. Plan je i izgradnja novog podzemnog skladišta gasa u Itebeju. Izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, pre svega reverzibilnih HE 'Đerdap 3' i 'Bistrica' je jedan od prioriteta u našem investicionom planu", rekla je Mihajlović. 

Tanjug/Zoran Petrović

 

Kako se navodi u saopštenju, Žiofre je ocenio da je Srbija za EU strateški važan partner i da će nastaviti da podržava projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

On je ponovio da EU pruža podršku za velike infrastrukturne projekte u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita.

Žiofre je rekao da se nastavlja podrška projektu koji će unaprediti sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti, a čiji je krajnji cilj smanjenje zagađenja i ublažavanje klimatskih promena.

"To su zajednički ciljevi na kojima ćemo raditi. Posebno je bitna gasna interkonekcija Srbija – Bugarska. Invazija Rusije na Ukrajinu jasno je pokazala opasnosti zavisnosti od ruskog gasa. U Evropi i širom Evrope moramo intenzivirati diverzifikaciju snabdevanja", rekao je Žiofre.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, unapređenju položaja žena u Srbiji, zajedničkim projektima i planovima u oblasti rodne ravnopravnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis