Evropa

Žiofre pozdravio rezultat referenduma: Voleli bismo da je izlaznost bila veća, ali to ne utiče na rezultat

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

21:54

Žiofre pozdravio rezultat referenduma: Voleli bismo da je izlaznost bila veća, ali to ne utiče na rezultat
Žiofre pozdravio rezultat referenduma: Voleli bismo da je izlaznost bila veća, ali to ne utiče na rezultat - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre pozdravio je danas rezultate referenduma o promeni Ustava Republike Srbije, ističući da je za EU dobra vest što su građani Srbije izašli na birališta i podržali reforme.

"Naravno da bismo voleli da je izlaznost bila veća, ali to ne utiče na rezultat referenduma. Svakako da su reforme dobre ako su rezultat konsenzsa, ali i rezultat od juče je veoma jasan", rekao Žiofre.

On je predočio da su zakoni prioritet, jer postignuto mora da se primeni, i pozdravio nameru vlade Srbije da Venecijanska komisija ostane uključena u primenu novih ustavnih odredbi, potvrdivši da će Brisel pomno pratiti ovaj proces i pružati i finanskijsku i tehničku podršku implementaciji.

"Ovde nije reč samo o priključivanju Srbije Evropskoj uniji, već i o vladavini prava u Srbiji koja mora da radi na reformama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskoj strategiji, slobodama i naravno na većoj bezbednosti novinara", rekao je Žiofre za RTS.

On je konstatovao da na srpskoj političkoj sceni nema konsenzusa o ovom pitanju i ocenio da je to razumljivo, ali da je važno da je na kraju dana većina izašlih birača zaokružila DA.

Na pitanje da li je moglo da se učini nešto više od slanja molbi Prištini da dozvoli da Srbi glasaju na KIM, Žiofre je potvrdio da je Prištini upućen poziv da sprovede iste procedure kao i prethodnih godina, da dozvoli da OEBS broji glasove i transportuje glasačke listiće do birača.

"Javno smo ih pozvali da sprovedu glasanje. Žao nam je što na kraju nismo mogli da nađemo način da se ponove iste procedure kao i ranijih godina", rekao je Žiofre. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa