Politika

Beograd i Niš su na referendumu rekli "ne" - kako se glasalo u drugim gradovima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/01/2022

-

16:02

Beograd i Niš su na referendumu rekli "ne" - kako se glasalo u drugim gradovima u Srbiji
Beograd i Niš su na referendumu rekli "ne" - kako se glasalo u drugim gradovima u Srbiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Sava Radovanović, EPA Marko Đoković, Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Na referendumu o promenama Ustava Srbije glasalo je oko 30 odsto birača, a iako su na republičkom nivou te izmene prihvaćene, nekoliko velikih gradova ipak se opredelilo za opciju "ne". Između ostalih, tako je bilo i u Beogradu.

Dok se čekaju konačni rezultati Republičke izborne komisije, neki preliminarni već su pokazali da je većina izašlih birača u Beogradu i Nišu smatrala da predložene izmene nisu dobre.

Podsetimo, građani Srbije su na referendumu izglasali promenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Prema poslednjih podacima RIK-a, na osnovu 98,79 odsto obrađenih glasačkih mesta i 98,24 odsto obrađenog glasačkog tela, na referendum je izašlo 30,65 odsto od broja upisanih u glasački spisak. Prema tim podacima, za promene je glasalo 59,71 odsto izašlih birača, dok je protiv promena Ustava bilo 39,26 odsto.

Predsednik Srbije je prilikom objave rezultata u nedelju istakao da je u Beogradu rezultat bio 45,4 odsto za promene Ustava, dok je većina od 54,6 odsto glasala protiv.

I prema podacima Izborne komisije u Nišu u koje je uvid imao Euronews Srbija, u tom gradu je ukupno glasalo nešto više od 60.000 ljudi, od čega je 53,28 odsto glasalo protiv promena u Ustavu, dok je "da" zaokružilo 45,98 odsto glasača.

Činjenicu da su Beograd i Niš većinski glasali protiv, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar komentariše da nemali procenat građana u Srbiji ipak smatra da predložena rešenja nisu dobra.

"Da li ona nisu bila dobra iz suštinskih razloga ili zato što ih predlaže vladajuća koalicija, ostaje za kasnije analize. Kada je reč o Beogradu i većim sredinama to može biti poruka i za vlast, i za opoziciju. Čini se da su u urbanim mestima glasači bili motivisani ili mobilisani da glasaju protiv jer su želeli da iskažu nesaglasje sa rešenjima ili sa time što ih predlaže vladajuća koalicija", kaže Klačar.

Inače, prema preliminarnim rezultatima koje je objavio portal 021.rs, većina glasača bila je protiv izmena Ustava i u Novom Sadu.

Gde su sve izglasane ustavne promene?

Ipak, u drugim većim gradovima u Srbiji, situacija je drugačija i nekima prilično ubedljio. Tako je na primer, prema podacima, Gradske izborne komisije na području grada Vranja i sa 40 odsto izašlih birača, "za" glasalo više od 76 odsto birača.

U Subotici je podršku potvrđivanju Akata o promeni Ustava dalo 18.392 građana ili 58,4 odsto, objavljeno je na gradskom sajtu.

Kako se navodi, na glasačka mesta izašlo je 31.892 građana sa pravom glasa, što je 25,1 odsto ukupnog upisanih u brački spisak na teritoriji grada. Saopšteno je i da je referendum protekao u najboljem redu i u demokratskoj atmosferi.

 

Izborna komisija Grada Šapca, na osnovu rezultata obrađenih sa svih 100 glasačkih mesta, utvrdila je da je na referendum izašlo 40,24 odsto od ukupno upisanog broja glasača, a od toga je 67,24 odsto zaokružilo "da".

Kako je objavljeno na gradskom sajtu, od 100.481 glasača upisanog u birački spisak na teritoriji Grada Šapca glasalo je ukupno 40.431 glasač, odnosno 40,24 odsto, od kojih je važećih bilo 40.041 glasačkih listića.

Od navedenog broja važećih listica za ponuđen odgovor "da" glasalo 27.187 glasača, odnocno 67,24 odsto, dok je za ponuđen odgovor "ne" glasalo 12.854 glasača, odnosno 31,79 odsto.

Interesantno je i da, iako je više stanovnika Užica glasalo za ustavne promene, razlika je veoma tesna.

Za promenu Ustava glasalo je 9.398 građana, dok je 9.215 bilo protiv, najnoviji su podaci Gradske izborne komisije u Užicu, što je zapravo razlika od oko jednog procenta.

Predsednica GIK Milka Protić rekla je da je od 64.361 upisanog birača glasalo 18.740, odnosno oko 30 odsto.

Na biralištima nisu zabeležene veće nepravilnosti koje bi bile od uticaja na konačan rezultat referenduma u Užicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija