Politika

Građani severa Kosova protestuju zbog nemogućnosti da glasaju; Rakić: Izbori 3. aprila će biti održani

Komentari

Autor: RTK2, Tanjug

16/01/2022

-

09:25

Građani severa Kosova protestuju zbog nemogućnosti da glasaju; Rakić: Izbori 3. aprila će biti održani
Građani severa Kosova protestuju zbog nemogućnosti da glasaju; Rakić: Izbori 3. aprila će biti održani - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Građani mesta na severu Kosova protestovali su danas zbog nemogućnosti da glasaju.Okupljenima ispred Tehničke škole u u Severnoj Mitrovici obratio se obratio se predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je poručio vlastima u Prištini da Srbi na KiM zahtevaju da im se omogući pravo glasa, kao što je to "oduvek, u odnosu na ovo danas, bila praksa" i da će srpski izbori 3. aprila biti održani na KiM.

Rakić je, govoreći o izborima 3. aprila, istakao da srpski narod samo želi da ostvari demokratsko pravo glasa, i naveo da će, ukoliko mu to ne bude omogućeno, Srbija će uvesti recipročne mere, kao što to radi Priština.

"Kako se Priština bude ponašala prema nama, tako će i Srbija prema njima", rekao je Rakić, navodeći da ukoliko Međunarodna zajednica ne pomogne organizaciji izbora, uvešće se mere reciprocitetai.

"Obavio sam razgovore sa gradonačelnicima sa severa, danas ću i sa ostalima", poručio je Rakić i pročitao zaključke pročitao zaključke, kako kaže srpskog naroda.

Srbi sa Kosova su, kako je naveo, opredeljeni za mir i život u slobodi, ali su zabrinuti zbog odluke Pristine o zabrani referenduma i zapleni materijala.

"Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice koje će na Severu Kosova i Metohije dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima koje Priština negira Srbima", naglasio je prvi čovek Srpske liste.

Okupljeni građani su zatim u koloni krenuli do gradskog trga "Knez Lazar" gde je postavljena improvizovana glasačka kutija, u koju je nekoliko mladih ljudi ubacilo papir nalik glasačkom listiću.

Građani nose transparente "Da za slobodu ne za ropstvo", " Da za mir, ne za sukobe", "Da za pravo i pravdu, ne za silu i teror ".

Takođe, građani su se okupili i u Štrpcu, Gračanici, Pasjanu, Kosovskom Pomoravlju, Goraždevcu i drugim mestima nezadovoljni zbog odluke Prištine.

Pojačano prisustvo policije

Događaj protiče bez incidenata, a evidentno je pojačano prisustvo Kosovske policije. 

Kako javlja Radio KiM na ulazu u severni deo grada prisutne su policijske patrole. U Bošnjackoj mahali primećena su dva vozila Euleksa , a na putu od Gračanice do Mitrovice takođe je primetno pojačano prisustvo policije Kosova.

Broj patrola pored puta je, shodno jucerašnjim najavama o podizanju stepena borbene gotovosti, znatno uvećan i većini sredina južno od Ibra vidljivo je prisustvo kosovske policije koja se od jutros nalazi i na birackim mestima.

U Klini je policija zatražila da se okupljeni građani raziđu u roku od 15 minuta ne dozvoljavajući da iskažu miran revolt.

Građani mogu glasati u opštinama u centralnoj Srbiji

Nakon višednevnih tenzija, prištinska Skupština nije dopustila Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na referendumu, usvojivši Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM.

Repubička izborna komisija (RIK) je zbog toga sinoć donela odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije svoje biračko pravo moći da ostvare na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Dimitrijević je pojasnio da se glasovi građana sa KiM neće odvojeno utvrđivati, već da će postojati jedna glasačka kutija, izvodi iz biračkih spiskova biće spojeni, a glasovi na biračkim mestima u ta četiri grada utvrđivani zbirno.

Podsetimo, prethodno je saopšteno da je kosovska policija u petak uveče zaustavila vozila koja su prenosila glasački materijal na Kosovo i da je sve što je nošeno predato carini privremenih prištinskih institucija.

Pripadnici Kosovske policije priveli su tada na administrativnom prelazu Merdare koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića. Janković se, navodi se u saopštenju, nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM.
 

Komentari (0)

Srbija