Politika

Kurti: Kosovo je spremno da spreči referendum

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

15/01/2022

-

23:16

Kurti: Kosovo je spremno da spreči referendum
Kurti: Kosovo je spremno da spreči referendum - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala poručili su još jednom da Srbi neće moći da glasaju na sutrašnjem referendumu, a Kurti je upozorio da je Kosovo spremno da spreči da se glasanje organizuje na nezakonit način, prenosi Reporteri.

"Naš stav je principijelan, a ne politički. To je stav u odbranu ustavnosti i zakonitosti u našoj zemlji. Svaki drugi stav doveo bi nas u situaciju da kršimo zakon, ne poštujemo ustavnost, pa se takav stav ne može biti promenjen", izjavio je Kurti za T7.

On je podsetio da je zaplenjen referndumski materijal sinoć i da su privedeni službenik RIK i vozači kamiona.

"U slučaju da se takav pokušaj ponovi ili bilo kakav pokušaj da se referendum održi nelegalno, Kosovo je spremno da spreči te akcije", kazao je Kurti. 

Donika Gervala je navela da Vlada nije zainteresovana za izazivanje tenzija ili incidenata. 

"U zajedničkom interesu nas i Srbije je da sutrašnji dan prođe mirno", izjavila je Gervala i dodala da postoji samo jedan način na koji može da se glasa u nedelju, ali da je Srbija to odbila.

Naglasila je i da odnosi sa državama Kvinte i Sjedinjenim Američkim Državama ostaju odlični uprkos odbijanju kosovske valsti da omogući Srbima da izađu na sutrašnji referendum, što im je preporučila i međunarodna zajednica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija