Politika

Koordinator RIK-a o privođenju na prelazu Merdare: Ispitivali su me dva do tri sata i zabranili kontakt sa advokatom

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

16:51

Koordinator RIK-a o privođenju na prelazu Merdare: Ispitivali su me dva do tri sata i zabranili kontakt sa advokatom
Koordinator RIK-a o privođenju na prelazu Merdare: Ispitivali su me dva do tri sata i zabranili kontakt sa advokatom - Copyright AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Republičke izborne komisije (RIK) Marko Janković, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski materijal, rekao je danas da su ga inspektori u civili ispitivali dva do tri sata u policijskoj stanici u Lužanima i da mu je kao razlog privođenja rečeno da doprema "zabranjeni materijal".

"Tvrdio sam da dopremam materijal koji je usklađen sa zakonima Republike Srbije, da je reč o referendumskom materijalu koji je trebalo, kao i svih prethodnih godina, da predam misiji OEBS", kaže za Kosovo onlajn Janković, koji je sinoć priveden zajedno s trojicom vozača, a u međuvremenu je pušten.

On je rekao da su mu inspektori postavljali najrazličitija pitanja i da su im odmah nakon privođenja oduzeti telefoni.

Rečeno mu je da je razlog njegovog privođenja, kako navodi, to što se referendumski materijal čije je dopremanje najavljeno misiji OEBS, tretira kao "zabranjeni materijal" na teritoriji Kosova i da je, u skladu sa njihovim zakonima, reč o krivičnom delu.

Tokom ispitivanja, kako navodi, rečeno mu je da daje izjavu u svojstvu svedoka, a da će moći da dobije advokata tek ukoliko tužilac pokrene istragu protiv njega.

Janković kaže da je nakon zahteva policije, ostao na administrativnom prelazu i da je u svemu postupio kako je naložio komandir smene, ali da im predstavnici kosovske policije nisu dopustili da se vrate za Beograd kada su shvatili da ih na prelazu ne čeka predstavnik misije OEBS.

"Na pitanje da li možemo da se vratimo u Beograd budući da predstavnik OEBS nije bio na prelazu, dobio sam negativan odgovor. Rečeno nam je da moramo da pođemo sa policajcima", kaže Janković.

Kada je konačno dobio odgovor gde ga vode, kako dodaje, uspeo je da javi predstavnicima RIK-a da će biti sprovedeni u policijsku stanicu u Lužanima.

"U tom trenutnku me je okružilo pet, šest policijaca i nisu mi dali da napravim korak unazad prema našim policajcima i zabranili su mi da zovem bilo koga", kaže Janković.

U pratnji kosovske policije, kako navodi, stigli su do Lužana, gde je ispitivan, a nakon što je dao izjavu ubrzo je stigao oficir za vezu Dejan Pavićević.

Nakon toga im je insprektor saopštio da nema elemenata krivičnog dela i da ce "procedura" uskoro biti završena.

"Ubrzo smo pušteni, a nakon što smo došli do vozila, rečeno nam je da se ponovo vratimo u istu prostoriju. Opet su nam oduzeti telefoni i dokumenta i tu smo proveli još sat vremena ne znajući šta se dešava", dodaje Janković navodeći da je sa njima sve vreme bio oficir za vezu.

Posle određenog vremena, kako se priseća se, vraćeni su im telefoni i, uz policijsku pratnju, su otišli do prelaza Merdare.

Na carinskom terminalu su skrenuli kamione sa matrerijalom i rečeno im je da će privrememo da ih zaplene, preneo je Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija