Politika

Skupština Kosova usvojila rezolucuju protiv organizovanja referenduma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo onlajn

15/01/2022

-

16:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, jer je danas usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM.

"Za" je glasalo 76 poslanika, nije bilo glasova protiv i jedan poslanik je bio uzdržan, prenose Reporteri, a poslanici Srpske liste prethodno su napustili sednicu.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, Srbi će se uprkos tome organizovati i sutra najverovatnije izaći da glasaju u najbliža mesta iza adminstrativnih prelaza - u Rašku, Kuršmuliju, Bujanovac i Vranje.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je, na današnjoj vanrednoj sednici rekao da je jedna od tačaka da građanima sa dvojnim državljanstvom omogućeno da glasaju putem pošte, ili preko Kancelarije za vezu Srbije u Prištini.

Ova rezolucija sadrži ukupno osam tačaka.

"Skupština Kosova, kao predstavnik građana , izrazila je zajednički stav da se organizovanjem referenduma Republike Srbije na Kosovu krši Ustav i suverenitet Kosova i da bi ova odluka bila u suprotnosti sa Ustavom, zakonima i međunarodnom praksom", kazao je Kurti.

Skupština je zatražila od Vlade i relevantnih institucija da preduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti da spreče, kako je navedeno, narušavanje "suvereniteta i ustavnog poretka", održavanjem referenduma strane države na teritoriji Kosova.

Skupština, kako je navedeno, ističe posvećenost Kosova da garantuje i štiti sva prava građana u skladu sa Ustavom i zakonima. 

"U tom duhu, Skupština Kosovo je potvrdila pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvaruju svoje pravo glasa u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom. U ovom slučaju, svima koji imaju i državljanstvo Srbije i Kosova, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini", saopšteno je.

Skupština ističe da otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova, kao i uključivanje ilegalnih grupa i struktura u takvu organizaciju, predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona, kao i međunarodne prakse.

Navedeno je i da skupština pozdravlja "čvrst stav međunarodne zajednice o vladavini prava" i da "očekuje podršku pravu i principijelnom pristupu Kosova" jer samo, kako navode, jednakim tretmanom svih zemalja u regionu može se postići stabilnost, demokratija i "evroatlantski duh" regiona.

Poslanici Srpske liste napustili sednicu Skupštine

Poslanici Srpske liste napustili su danas vanrednu sednicu kosovske skupštine, na kojoj se raspravlja o nacrtu rezolucije protiv održavanja referenduma na KiM.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je pre toga, na sednici skupštine u Prištini, kazao da tema koja je na današnjem redu već ima svoj epilog, jer "očigledno da je odluka već doneta" i da je sednica samo farsa.

"Danas će se doneti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zabranom da se Srbi izjašnjavaju na referendumu u nedelju ova Vlada će nastaviti seriju antisrpskih poteza", istakao je Simić, prenosi Kosovo onlajn.

Simić je, tokom izlaganja, podsetio na nedavne događaje kao što je upad specijalaca na severu Kosova, pokretanje neosnovanih sudskih procesa protiv Srba, napomenuo je i upad u prostorije Opštine Gračanica, kao i u srpske kuće u Štrpcu, gde su specijalne jedinice policije držale pod blokadom hiljadu ljudi te opštine, onemogućavajući im da normalno žive.

"Krunu vaših nedela je želja, da u srcu Evrope u 21. veku, Srbima oduzmete pravo da se izjasne na referendumu", kazao je Simić.

"Još jednom, sa ovog mesta u svoje lično ime, u ime Srpske liste i celokupnog srpskog naroda pozivam vas da promenite svoje odluku i omogućite izjašnjavanje na referendumu u skladu sa do sada primenjenim principima u prethodnim godinama, ovo je poziv na razum, poziv na odgovornost i poziv da zarad tvrdoglave antisrpske kampanje počnete da poštujete naš narod i njegova osnovna ljudska prava", kazao je Simić.

Poručio je da će, zbog svega navedeno poslanici Srpske liste napustiti nastavak sednice.

"Ne želimo da svojim prisustvom dajemo legitimitet nelegitimnoj, nedemokratskoj i antisrpskoj odluci", naglasio je Simić.

Petković: Faza otvorene konfrontacija sa Srbima na KiM

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice.

To je večeras saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, navodeći da "neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći Srbima da zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini"!

"Licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta su najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma, čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile", naglasio je Petković.

Danas je, kako ukazuje, potvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus.

"Predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće", rekao je Petković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Time je, kaže, Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta.

"Podsećamo da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, i da zbog toga naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice", naveo je direktora Kancelarije za KiM.

U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nastavićemo da se borimo za prava srpskog naroda na KiM koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine, zaključio je Petković.

 

 

Komentari (0)

Srbija