Politika

Oglasio se OEBS: U nedostatku saglasnosti svih strana, misija ne može da sprovede prikupljanje glasačkih listića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, A.Ć.

15/01/2022

-

14:17

Oglasio se OEBS: U nedostatku saglasnosti svih strana, misija ne može da sprovede prikupljanje glasačkih listića
Oglasio se OEBS: U nedostatku saglasnosti svih strana, misija ne može da sprovede prikupljanje glasačkih listića - Copyright OSCE

veličina teksta

Aa Aa

Dan uoči referenduma o ustavnim promenama u Republici Srbiji, a u vezi glasanja na Kosovu i Metohiji, na zvaničnoj fejsbuk stranici misije OEBS u Prištini, izdato je zvanično saopštenje.

"Misija OEBS-a na Kosovu pažljivo prati nedavna dešavanja u odnosu na srpski referendum. Misija OEBS-a bila je spremna da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića u skladu sa prethodnim presedanom i uz saglasnost svih relevantnih institucija, i zaista je ponudila da to učini", navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, osnovni uslov za sprovođenje takve operacije je saglasnost svih strana. U nedostatku saglasnosti, dodaju, nije moguće da misija sprovede operaciju takve veličine, koja treba da podrži najviše profesionalne izborne standarde.

"Štaviše, u vreme pandemije, planiranje i sprovođenje takve operacije zahteva dodatno vreme kako bi se osigurala bezbednost izbornog osoblja i birača. U nedostatku potrebne saglasnosti, kao što je jasno stavljeno do znanja u prethodnim izjavama, i kako je saopšteno svim stranama, nije se pokazalo da je moguće da Misija sprovede ovakvu operaciju ovom prilikom", navode u saopštenju.

Dodaju i da je šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport  ponovio ovu poruku u pismu Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju 14. januara. On je, podseća se u saopštenju, jutros  ponovio poziciju u telefonskom razgovoru sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Podsetimo, Devenport je sinoć rekao da prištinske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak u primeni prava nevećinskih zajednica. Devenport je u izjavi za RTK2 rekao da je u središtu pažnje misije na čijem je čelu primena zakona, da su kosovski zakoni, kako je rekao "zadovoljavajući", a da je problem njihova primena.

On kaže da OEBS kontinuirano prati i izveštava o odnosu prištinskih institucija prema nevećinskim zajednicama. Uprkos, kako kaže, određenom napretku, čini mu se da kosovske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak.

Svestan je, dodaje, velikih problema koji sprečavaju raseljene da ostvare svoja prava u procesu povratka, a kao veliku prepreku tome navodi probleme sa imovinom. Rekao je i da razni incidenti poput krađe ili provala u kuće raseljenih obeshrabruju povratnike, posebno kada počinioci ovakvih incidenata ostaju nepoznati.

Kaže i da OEBS podržava napore EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, iako sama misija nije direktno uključena u ovaj proces.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija