Politika

Priština odbila zahtev za održavanje referenduma, Srbi s KiM: EU će pokazati jesu li apeli Prištini samo prazna priča

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/01/2022

-

14:45

Priština odbila zahtev za održavanje referenduma, Srbi s KiM: EU će pokazati jesu li apeli Prištini samo prazna priča
Tanjug/Tara Radovanović, Sava Radovanović, Zoran Žestić, profimedia - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Sava Radovanović, Zoran Žestić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zahtev kosovskih Srba da održavanje referenduma i na teritoriji Kosova i Metohije kosovske institucije su dana odbile.

"Otvaranje biračkih mesta Srbije na Kosovu predstavlja krešenje kosovskog Ustava", zajednička je poruka predstavnika privremenih insitucija u Prištini - premijera, predsednice i predsednika Skupštine, nakon njihovog sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU danas u Prištini, prenosi Reporteri.net.

Oni su time reagovali na zahtev kosovskih Srba, ali i ambasadora kvinte i EU.

Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju - da im se omogući da na njega izađu, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte, koje su poručile da referendum mora da se održii na KiM i da će EU u nedelju pokazati svoje pravo lice - da li su pozivi Prištini "samo prazna priča".

Rakić je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo da je razgovor dugo trajao, jer su teme bile ozbiljne i tiču se Srba na KiM, a najvažnija je svakako bila predstojeći referendum.

"Nadamo se i još uvek verujemo EU, ne želimo da gubimo poverenje... Videćemo u nedelju i da li će ispuniti obećanje", rekao je Rakić.

On je poručio da su zemlje Kvinte jasno i glasno poručile svima u Prištini da referendum mora da se održi i na prostoru KiM.

"Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će EU ispunti isvoje obaveze, ali ovo je pitanje puta ulaska u EU. Ovo je nešto što EU traži od nas", dodao je Rakić.

Kako je rekao, Srbi zahtevaju od EU da pređu sa reči na dela, jer su, kaže, dosta pričali, obećavali, a Srbi im verovali, verujući u EU put.

"Ne traže ništa osim osnovnih prava"

"U nedelju će EU pokazati svoje pravo lice - da li su za EU put, za priključivanje Srbije Uniji ili je to samo prazna priča. Zato je i odgovornost EU veća", poručio je Rakić.

On je rekao da su Srbi spremni i žele da izađu na referendum, i pozvao sve sunarodnike da što masovnije izađu na glasanje i odluče po svojoj savesti i nahođenju.

"Srbi koji žive na KiM ne traže ništa osim osnovnih ljudskih prava, da se izjašnjavaju, da biraju i da budu birani. To nije nešto što drugi nemaju, to su zagarantovana ljudska prava", rekao je Rakić.

Jevtić: Situacija teška, pogotovo na jugu

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je kazao da je situacija teška posebno na jugu Kosmeta, u mestima gde Srbi čine većinu.

"Nemogućnost održavanja referenduma biće nešto što će dodatno stvoriti tenzije koje nisu potrebne. Nažalost, imamo na delu stvaranje tenzija na različite načine. Zbog toga je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i čekamo njihov odgovor i sledeći korak", kazao je on.

Na pitanje da li misli da će biti održan referendum Rakić je kazao da je velika odgovornost na EU, posebno zemlje Kvinte.

"Ako one traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada su izdali saopštenje u kojem pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti svoje poteze", najavio je on.

Rakić je, na konstataciju da Priština dozvoljava održavanje referenduma putem pošte ili u Kancelariji za vezu, kazao da Srbi nisu građani drugog reda i da žele da imaju sva prava koja imaju i Albanci.

"Srbi ne traže ništa posebno osim prava koja uživaju svi. Neka se referendum održi kao i do sada uz posredstvo Euleks-a i OEBS-a. Pozivamo da se oni uključe i otvore biračka mesta", poručio je Rakić.

Kurti za sutra tražio hitno održavanje vanredne sednice

Otvaranje srpskih biračkih mesta na Kosovu predstavlja kršenje Ustava i zakona Kosova, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednice Kosova Vjose Osmani, premijera Aljbina Kurtija i predsednika parlamenta Gljauka Konjufce posle sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte i Evropske unije na Kosovu.

Pored ponavljanja da će kosovski SrbI sa, kako je navedeno, dvojnim državljanstvom imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova biti jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse, dodaje se u zajedničkom saopštenju koje prenosi Koha.

Istovremeno, premijer Aljbin Kurti je naveo da je za sutra u 14 časova tražio hitno održavanje vanredne sednice Skupštine.

Sastanak je usledio posle zahteva zemalja Kvinte da se referendum održi kao i raniji izbori, uz posredovanja OEBS-a. Kurti ostaje pri svom stavu da Srbi na referendumu mogu da glasaju putem pošte ili u Kancelariji za vezu Republike Srbije u Prištini, kako je on nazvao instituciju oficira za vezu, a u tome ga podržavaju i opozicione partije.

Priština odbila poziv Kvinte da Srbi glasaju na referendumu

Politički savetnik premijera privremenih institucija samnouprave u Prištini Aljbina Kurtija Jeton Zulfaj odbio je danas poziv nemačkog ambašadora na Kosovu i Metohiji Jorna Rodea da se Srbima u Pokrajini dozvoli da glasaju na predstojećem referendumu za promenu Ustava Srbije.

"Ustanovljena praksa je bila loša praksa kojom je 'stranim ilegalnim strukturama dozvoljeno da slobodno deluju u našoj zemlji'", napisao je na Tviteru Zulfaj.

On je poručio da svi građani srpske nacionalnosti na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju preko Kancelarije Srbije za vezu u Prištini ili poštom.

"Svi vi podržavate vladavinu zakona na Kosovu", poručio je Zulfaj Rodeu, prenosi portal Kosovo onlajn.

Nemački ambasador u Prištini je ranije na svom nalogu na Tviteru objavio poziv zemalja Kvinte i EU kosovskoj vladi da omogući Srbima da ostvare svoje pravo glasa na referendumu Srbije.

Komentari (0)

Srbija