Politika

Kancelarija za KiM: Priština plasira zlonamerne i netačne poruke o referendumu

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

16:27

Kancelarija za KiM: Priština plasira zlonamerne i netačne poruke o referendumu
Kancelarija za KiM: Priština plasira zlonamerne i netačne poruke o referendumu - Copyright kim.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da Priština ovih dana plasira zlonamerne i netačne poruke o referendumu i da im se Beograd nije tim povodom obratio i ocenila da Priština spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na KiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je povodom održavanja referenduma u Republici Srbiji uputila na vreme zahtev Misiji OEBS na KiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u Pokrajini.

Kancelarija napominje i da je obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru KiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine.

"Iz ove međunarodne misije smo zvanično obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale 'zeleno svetlo' za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM se obratila i Lajčaku

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da se zvanično obratila i ambasadorima zemalja Kvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na KiM.

"Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na KiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da su zbog toga tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne.

"Podjednako, kao što su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa KiM biti omogućeno da glasaju preko 'Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovo', koja je od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo", navodi Kancelarija.

Oni ukazuju da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara.

"Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine", precizira se u saopštenju.

"Ukoliko u Prištini ne poznaju sporazume koje su potpisali, mogu ih velikodušno skinuti i pročitati na sajtu Vlade Republike Srbije ili Kancelarije za Kosovo i Metohiju", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija