Politika

Posmatračka komisija Crte planira da prati glasanje na referendumu, odluka zavisi od epidemiološke situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

12:35

Posmatračka komisija Crte planira da prati glasanje na referendumu, odluka zavisi od epidemiološke situacije
Posmatračka komisija Crte planira da prati glasanje na referendumu, odluka zavisi od epidemiološke situacije - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Posmatračka misije Crte planira da prati proces glasanja na referendumu povodom izmena Ustava Republike Srbije u delu o pravosuđu u nedelju 16. januara, će konačna odluka zavisiti od epidemiološke situacije, saopštila je ova organizacija.

Više od 800 posmatrača trebalo bi da prati dan referenduma kako na glasačkim mestima tako i dešavanja van glasačkih mesta. Posmatrači će biti prisutni i u Republičkoj izbornoj komisiji i pratiti njen rad, navodi se u raopštenju,

Crta dodaje da planira da na dan referenduma ima posmatrače na 300 glasačkih mesta raspoređenih na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka širom zemlje.

"Posmatrači će biti prisutni na glasačkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje od 6 časova ujutru, pa sve dok članovi glasačkih odbora ne objave rezultate glasanja, čime bi se obezbedio sveobuhvatan uvid u proces glasanja i dešavanja na glasačkim mestima", dodaje se.

Da podsetimo, posmatračka misije Crte je u četvrtak 5. januara uputila poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti kovid19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima i merama za održavanje referenduma 16. januara, s obzirom na drastičan porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana i na odgovornost koju Crta ima prema građanima koji bi trebalo da posmatraju glasanje. Dok je RIK izdao Uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu u uslovima epidemije, Krizni štab i Vlada se još nisu izjasnili, navodi se u saopštenju Crte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija