Fokus

Zemlje Kvinte pozivaju kosovsku vladu da omogući glasanje na referendumu

Komentari

Autor: FoNet

14/01/2022

-

11:25

Zemlje Kvinte pozivaju kosovsku vladu da omogući glasanje na referendumu
Zemlje Kvinte pozivaju kosovsku vladu da omogući glasanje na referendumu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Euronews/Maja Repić

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Kvinte pozdravile su danas nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara i pozvale vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom.

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Evropska unija pozdravljaju referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji, navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije EU, ističu članice Kvinte. Ohrabrujemo sve građane Srbije da učestvuju u referendumu i verujemo da je važno da građani s pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima", ističe se u saopštenju.

Sa žaljenjem konstatujemo, dodaje se, da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu s ranijom praksom.

Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom, navodi se u saopštenju Kvinte.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju zemalja Kvinte. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet