Politika

Da li će se u nedelju na referendumu glasati i na Kosovu i Metohiji – šta kažu Beograd, Priština i EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/01/2022

-

13:41

Da li će se u nedelju na referendumu glasati i na Kosovu i Metohiji – šta kažu Beograd, Priština i EU
Da li će se u nedelju na referendumu glasati i na Kosovu i Metohiji – šta kažu Beograd, Priština i EU - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Povodom održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova i Metohije čuju se različite poruke iz Beograda i Prištine. Dok je premijer prištinskih institucija ostao pri stavi da se glasanje ne održi, iz EU se čuju poruke da bi ljudima trebalo omogućiti da ostvare svoje pravo. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštava da Priština plasira "zlonamerne i netačne poruke o referendumu". 

Reporterka Euronews Srbija iz Gračanice javlja da na Kosovu nema priprema za održavanje referenduma. Kako nezvanično saznaje Euronews Srbija iz Kancelarije OEBS, pregovori se i dalje vode, ali je nepoznanica između koga.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za Žozepom Boreljom o tom pitanju, a kako je naveo na svom Tviter nalogu - Srbi mogu glasati ili poštom ili u Kancelariji za vezu.

"U razgovoru sa visokim predstavnikom Boreljom preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja", naveo je Kurti.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Sa druge strane, Borelj se potom oglasio navodeći da je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je naveo da bi ljudima trebalo omogućiti da ostvare pravo da glasaju.

Borelj je objavio da je razgovarao u sredu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u vezi sa "prikupljanjem glasova" na KiM za predstojeći referendum o ustavnim promenama.

"Prikupljanje glasova se u prošlosti odvijalo uz pomoć OEBS-a", podsetio je Borelj na Tviteru.

Stano: Omogućiti Srbima da glasaju

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vlasti u Prištini da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju 16. januara na referendumu o ustavnim promenama, naglasivši da svi građani imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

"Sa žaljenjem konstatujemo da kosovske vlasti nisu dozvolile organizaciju glasanja" za referendum, rekao je Stano i pozvao privremene prištinske vlasti da primene "postojeću praksu glasanja u organizaciji OEBS-a".

Stano je naveo da je šef diplomatije EU Žozep Borelj sinoć telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kasnije i s predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem.

"Borelj je ponovio stav EU da svaki Srbin na Kosovu mora imati mogućnost da da da svoj glas kroz proces ''skupljačkih kutija'', koji organizuje OEBS", naveo je Stano.

Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

 

Portparol Unije je istakao da "građani ne smeju da plaćaju cenu političkih razmirica, pogotovo kada je reč o demokratskim procesima".

Stano je naglasio da svi građani, uključcujući i Srbe na KiM, imaju demokratsko pravo da glasaju na izborima i u drugim izbornim procesima.

Portparol EU podseća da OEBS ima ustanovljenu dugogodišnju praksu organizacije glasanja putem ”skupljanja glasačih listića”, koja se koristila 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine.

Stano je uputio poziv stranama da nađu obostrano prihvatljivo rešenje koje bi omogućilo glaačima koji žive na Kosovu da sprovedu svoje demokratsko pravo i pozvao obe strane da o tome ”razgovaraju kroz dijalog kome posreduje EU”.

Kancelarija za KiM: Netačne i zlonamerne poruke o referendumu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je u sredu da Priština ovih dana plasira zlonamerne i netačne poruke o referendumu. Ocenila je da Priština "spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na KiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja".

Kancelarija navodi da je povodom održavanja referenduma u Republici Srbiji uputila na vreme zahtev Misiji OEBS na KiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u pokrajini.

Napominje se u saopštenju i da je obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru KiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine.

"Iz ove međunarodne misije smo zvanično obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale "zeleno svetlo" za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da se zbog ovakvog odnosa privremenih institucija samouprave zvanično obratila i ambasadorima zemalja Kvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na KiM.

kim.gov.rs

 

"Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na KiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244", navodi se u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da su zbog toga tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne.

"Podjednako, kao što su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa KiM biti omogućeno da glasaju preko 'Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom', koja je od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo", navodi Kancelarija.

Oni ukazuju da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji "isključivo u imaginaciji prištinskih političara".

"Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine", precizira se u saopštenju.

"Ukoliko u Prištini ne poznaju sporazume koje su potpisali, mogu ih velikodušno skinuti i pročitati na sajtu Vlade Republike Srbije ili Kancelarije za Kosovo i Metohiju", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija