Politika

Političari pozvali građane da izađu na referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

14:19

Političari pozvali građane da izađu na referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa
Političari pozvali građane da izađu na referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi političari pozvali su danas građane da izađu na referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa, koji je zakazan u nedelju 16. januara, jer se na taj način, kako kažu, jača demokratija i nezavisnost pravosuđa.

Ministarka pravde Maja Popović smatra da na refendumu u nedelju treba glasati "za" jer se promenom Ustava doprinosi jacanju vladavine prava, nezavisnijem sudstvu, samostalnijem javnom tužilaštvu što bi građanima, između ostalog, omogućilo brže i jeftinije ostvarivanje prava pred sudovima.

Ona u autorskom tekstu za Večernje novosti objašnjava da se promeni Ustava Srbije pristupilo radi otklanjanja nedostataka u sudstvu i tužilaštvu.

Kako kaže vladavina prava kao primarni cilj ovih promena, postiže se povećanjem nezavisnosti sudija i samostalnosti javnih tužilaca ali i obezbeđivanjem njihove veće nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti.

"Emanacija sudstva, kao nezavisne grane vlasti, postiže se promenom mehanizma za predlaganje i izbor sudija i predsednika sudova, koje prema novom rešenju bira Visoki savet sudstva. Nezavisnost ovog tela, koje čine predstavnici struke, garantovana je načinom izbora njegovih članova", navodi ministarka.

Ona je istakla da promene Ustava nisu vezane sa promenom preambule i Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija ostaje njen sastavni deo, kao ni sa radom kompanije Rio Tinto.

Popović: Nezavisnost pravosuđa

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da je glasanje na referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa, prilika da se kroz demokratski proces pruži snažan legitimitet istinskoj nezavisnosti pravosuđa, ka kojoj se teži od rušenja komunističkog sistema i stvaranja demokratskog poretka u Srbiji.

"Ustavne promene, koje imaju za cilj stvaranje boljeg i efikasnijeg pravosuđa u Srbiji i uklone politički uticaj na izbor sudija, a time i uticaj politike na donošenje sudskih odluka, doneće ubrzo za sve građane toliko željeno ubrzanje rešavanja sudskih postupaka i poverenje u naše sudove, da građani konačno mogu reći da kada ulaze u srpski sud, dolaze po pravdu", naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Joksimović: Glasanjem"za" osnažujemo pravosuđe

Da izađu na referendum građane je pozvala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja kaže da će se glasanjem "za" omogućiti da pravosuđe bude dodatno osnaženo višim stepenom nezavisnosti i razdvojdnosti od zakonodavne i izvršne vlasti, čime će se smanjiti prostor za neprimereni upliv i uticaj političkog delovanja.

"Predložene promene Ustava koje su definisane kroz javnu, inkluzivnu i široku debatu, najpre struke, ali i svih zainteresovanih javnosti, doneće strukturnu promenu u pravcu unapređenja demokratskih institucija, pre svega jačanja nezavisne sudske vlasti i samostalnosti tužilaštva”, navela je Joksimović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ona je podsetila da su izmene dodatno ojačane i pozitivnim mišljenjem Venecijanske komisije, kao referentnog tela Saveta Evrope, čija mišljenja o ustavnim pitanjima uvažavaju sve države Evrope, ali i šire.

Vesić: "Za" za nezavisne prasuđe i tužilaštvo 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozvao je Beograđane da izađu na referendum i istakao da se glasanjem ZA daje glas za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo. Naveo je da je referendum izjašnjavanje naroda i kao takav najlegitimniji demokratski proces.


"Glasanjem ZA glasamo za demokratiju", rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Istakao je da će ustavne promene stvoriti preduslov za bolje i efikasnije pravosuđe i onemogućiti bilo kakav politički uticaj na izbor sudija.

"Usvajanje ovih promena ustava ukinuće uticaj politike na donošenje sudskih odluka i dovešće do bržeg rešavanja sudskih postupaka", naglasio je Vesić.

Glasanje izvan matice

Na glasanje izvan matice pozvao je ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić koji je rekao da građani traže efikasno i nezavisno pravosuđe, a da referendum tome otvara vrata.

"U Srbiji će se u nedelju održati referendum o izmenama Ustava i to samo u delu koji se odnosi na područje pravosuđa. To je istovremeno i revolucionarna promena funkcionisanja sudske grane vlasti, ali i preduslov za reforme u evrointegracijskim procesima naše zemlje. Ove promene se tiču promene sudija i tužilaca, i treba da omoguće nezavisnost pravosuđa, što je jedan od najvažnijih uslova za reformu u području vladavine prava", naglasio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija