Politika

Nakon što je Priština odbila zahtev o referendumu, danas o njemu raspravlja kosovska skupština

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

08:24

Nakon što je Priština odbila zahtev o referendumu, danas o njemu raspravlja kosovska skupština
Nakon što je Priština odbila zahtev o referendumu, danas o njemu raspravlja kosovska skupština - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Skupština privremenih prištinskih institucija danas će u 14 časova održati sednicu na kojoj će raspravljati o održavanju referenduma o promenama Ustava Srbije na teritoriji pokrajine.

Kosovska Vlada saopštila je ranije da će omogućiti Srbima na KiM da se na sutrašnjem referendumu o promeni Ustava Srbije izjasne poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini.

Zemlje Kvinte i Evropska unija pozvali su Prištinu da dozvoli Srbima na KiM da glasaju na referendumu, ali čelnici privremenih institucija samouprave saopštili su nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini da se protive održavanju referenduma.

"Otvaranje biračkih mesta Srbije na Kosovu predstavlja krešenje kosovskog Ustava", zajednička je poruka predstavnika privremenih insitucija u Prištini - premijera, predsednice i predsednika Skupštine, nakon njihovog sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU danas u Prištini, prenosi Reporteri.net.

Oni su time reagovali na zahtev kosovskih Srba, ali i ambasadora kvinte i EU.

Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju - da im se omogući da na njega izađu, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte, koje su poručile da referendum mora da se održii na KiM i da će EU u nedelju pokazati svoje pravo lice - da li su pozivi Prištini "samo prazna priča".

Sinoć je na administrativnom prelazu Merdare između centralne Srbije i KiM priveden koordinator Republičke izborne Komisije Marko Janković, njegov vozač i vozači dva kamiona koji su prevozili referendumski materijal, koji je trebalo da preuzme OEBS.

Janković i vozači su oslobođeni i na putu su ka Beogradu.

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

"O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam obavestio i specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica", naveo je direktor akncelarije za Kosovo, Petar Petković.

Dodao je da na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija