Aktuelno

Petković: Kosovska policija uhapsila koordinatora RIK-a i zaplenila dva kamiona sa izbornim materijalom

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

23:34

Petković: Kosovska policija uhapsila koordinatora RIK-a i zaplenila dva kamiona sa izbornim materijalom
Petković: Kosovska policija uhapsila koordinatora RIK-a i zaplenila dva kamiona sa izbornim materijalom - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Kosovske policije priveli su večeras oko 22:30 minuta, na administrativnom prelazu Merdare, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Janković se, navodi se u saopštenju Petkovića, nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM.

Petković kaže da je koordinator RIK-a odveden u nepoznatom pravcu.

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača.

"O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica", naveo je Petković.

Dodao je da na lice mesta odmah upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima.

Petković je naveo da su se koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili večeras da materijal predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji.

"Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije", precizira Petković i ističe:

"Upravo je misija OEBS na KiM bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine".

Međutim, ističe šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija