Politika

Devenport: Zakoni na KiM su zadovoljavajući, problem je njihova primena

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

22:11

Devenport: Zakoni na KiM su zadovoljavajući, problem je njihova primena
Devenport: Zakoni na KiM su zadovoljavajući, problem je njihova primena - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport izjavio je večeras da prištinske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak u primeni prava nevećinskih zajednica.

Devenport je u izjavi za RTK2 rekao da je u središtu pažnje misije na čijem je čelu primena zakona, da su kosovski zakoni, kako je rekao "zadovoljavajući", a da je problem njihova primena.

On kaže da OEBS kontinuirano prati i izveštava o odnosu prištinskihh institucija prema nevećinskim zajednicama.

Uprkos, kako kaže, određenom napretku, čini mu se da kosovske institucije treba da obezbede kontinuiran i održiv napredak.

Svestan je, dodaje, velikih problema koji sprečavaju raseljene da ostvare svoja prava u procesu povratka, a kao veliku prepreku tome navodi probleme sa imovinom.

Rekao je i da razni incidenti poput krađe ili provala u kuće raseljenih obeshrabruju povratnike, posebno kada počinioci ovakvih incidenata ostaju nepoznati.

Kaže i da OEBS podržava napore EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, iako sama misija nije direktno uključena u ovaj proces.

"Kako Priština tako i Beograd imaju mnogo toga da dobiju od tog procesa iz uspeha i normalizacije odnosa.Jeste sigurno u interesu svih u regionu da dođe do trajnih rešenja ovih pitanja", naveo je Devenport.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija