Politika

Kosovski Vrhovni sud ukinuo presudu, novo suđenje Todosijeviću počinje 11. februara

Komentari

Autor: FoNet

14/01/2022

-

13:30

Kosovski Vrhovni sud ukinuo presudu, novo suđenje Todosijeviću počinje 11. februara
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski Vrhovni sud ukinuo je presudu specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini koji je osudio Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog "izazivanje nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivosti" i odlučio da vrati sudski proces na početak, potvrdio je danas za KoSSev njegov pravni zastupnik, advokat Nebojša Vlajić.

Vlajiću je u četvrtak zvanično uručena i presuda, u kojoj se navodi da novo suđenje počinje 11. februara.

Osnovni sud u Prištini osudio je čelnika Srpske liste, bivšeg ministra i predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića decembra 2019. godine na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je "Račak fabrikovan".

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda.

Vlajić, Todosijevićev branilac, u međuvremenu se obratio Vrhovnom sudu sa zahtevom za zaštitu zakonitosti, koji je mu je dostavio presudu kojom se konstatuje da se usvaja zahtev za zaštitu zakonitosti branioca i da je u potpunosti osnovan.

Suđenje će se vratiti na početak. Predmet se vraća specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini. Ročište je već zakazano – za 11. februar, kada kreće novi sudski proces, precizirao je Vlajić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija