Politika

Tahiri: DPK neće učestvovati na sednici Skupštine Kosova zakazane zbog referenduma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

22:50

Tahiri: DPK neće učestvovati na sednici Skupštine Kosova zakazane zbog referenduma
Tahiri: DPK neće učestvovati na sednici Skupštine Kosova zakazane zbog referenduma - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska partija Kosova (DPK) neće učestvovati na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, sazvanoj za sutra, na kojoj će se raspravljati o održavanju referenduma o ustavnim promenama, koji je raspisala Republika Srbija, rekao je na konferenciji za medije šef parlamentarne grupe ove stranke, Abeljard Tahiri. Prema njegovim rečima, rasprava o srpskom referendumu na teritoriji Kosova je nepotrebna i da vlast pokušava da izbegne odgovornost.

Tahiri je rekao da bi vlada trebalo da ima bolju koordinaciju kako bi ubedila zemlje Kvinte ne dozvole održavanje referenduma.

"Naš već poznati stav da je za nas organizovanje i održavanje referenduma Srbije na Kosovu kršenje našeg suvereniteta i ustavnog poretka. U tom kontekstu, mi smo prethodili i podržali pristup da se ne dozvoli organizovanje ovog referenduma. Voleli bismo da je Vlada imala bolju koordinaciju sa zemljama Kvinte, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa ovim pitanjem, jer je zahtev Republike Srbije Republici Kosovo preko OEBS-a za organizaciju ovog referenduma došao tokom decembra", rekao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, u ovom periodu trebalo je da dođe do diplomatske ofanzive vlade i predsednice, kako bi se partneri uverili da se takvim zahtevom krši ustavni poredak.

"Nažalost, Vlada je odlučila da ćuti i ne čini tako nešto. Ali uprkos tome, ovo pitanje već ima epilog. Međutim, iako imamo stav Vlade, Vlada i većina su pozvali da se sutra održi vanredna sednica, da se ovo pitanje postavi na skupštinsku raspravu. Demokratska partija Kosova sazivanje ove sednice vidi kao potpuno nepotrebno i mi se nećemo odazvati i nećemo biti deo nje sutra. Podržali smo princip koji je vlada forsirala i mislimo da to ne treba da izazove dalju debatu. Zbog toga smatramo nepotrebnim održavanje ovakve sednice, što je pokušaj da se izbegne odgovornost od strane vlade", rekao je Tahiri.

Tahiri je dodao da je sprovođenje zakona i odluka ustavna odgovornost vlade, a ne Skupštine.

"Naš ustavni poredak se ne može zaštititi rezolucijama. Vlada ima sve instrumente pri ruci da zaštiti naš ustavni poredak i da stane iza svojih odluka", rekao je Tahiri.

Sutra u 14 časova biće održana vanredna sednica na kojoj će se raspravljati o namerama Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova. 

Kosovske institucije pozvale su demokratske države da podrže Kosovo u njegovim naporima da zaustavi akcije Srbije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija