Politika

Izglasana promena Ustava: Većina izašlih na referendumu zaokružila "da", u Beogradu više glasača "protiv"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2022

-

07:21

Izglasana promena Ustava: Većina izašlih na referendumu zaokružila "da", u Beogradu više glasača "protiv"
Izglasana promena Ustava: Većina izašlih na referendumu zaokružila "da", u Beogradu više glasača "protiv" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Zoran Žestić,, Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije su na referendumu izglasali promenu Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Prema podacima RIK-a na osnovu 34,68 odsto biračkih mesta, za promene Ustava bilo je 61,84 odsto građana, a protiv 37,10 odsto. Ukupna izlaznost na referendumu je bila nešto viša od 30 odsto, a građani su svoje pravo mogli da iskoriste na više od 8.000 biračkih mesta.

Građani su se izjašnjavali o referendumskom pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Najvažnije o referndumu

  • Izglasana promena Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, RIK saopštio da je za promenu glasalo 61,84 odsto, a da je protiv bilo 37,10 odsto izašlih (Uzorak od 34,68 odsto biračkih mesta)
  • Ukupna izlaznost je bila oko 30 odsto, ali se RIK ogradio navodeći da još nema konačne procene
  • Građani su se na referendumu izjašnjavali o pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".
  • Građani sa Kosova i Metohije svoje pravo mogli su da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

 

 

 

23.04 RIK: "Da" 61,84 odsto, "Ne" 37,10" odsto

Republička izborna komisija je na konferenciji za novinare saopštila da je do sada obrađeno 34,68 odsto biračkih mesta, odnosno 27,75 odsto biračkog tela. Na osnovu tih rezultata "da" je zaokružilo 343,438 glasača (61,84 odsto), a "ne" 206,031 (37,10) odsto. 

Navedeno je i da je sadašnja procena izlaznosti 30,36 odsto, ali da to nije konačno. RIK večeras više neće održavati konferencije za novinare. 

23.00 Dačić: Rok za prigovore 48 sati

Predsednik parlamenta i lider SPS-a Ivica Dačić je rekao da je zadovoljan brojem ljudi koji je izašao na referendum i koji su iskoristili svoje pravo da se izjasne o promeni Ustava Srbije u delu koji se tiče pravosuđa. Naveo je da je rok za podnošenje prigovora 48 sati i da će Narodna skupština, ako ne bude ponavljanja glasanja na određenim mestima, posle proglašenja zvaničnih rezultata proglasiti ustavne promene.  

22.57 Crta: "Da" je zaokružilo 57,4 odsto, "ne" 41,6 odsto

Crta je saopštila projekciju rezultata na osnovu 98 odsto uzorka. Prema njihovim rezultatima, "za" je glasalo 57,4 odsto izašlih, a "protiv" 41,6 odsto. Raša Nedeljkov iz Crte je naveo da je bilo nepravilnosti, kao što je na primer direktno ubacivanje više glasačkih listića u kutiju u Novom Pazaru. Međutim, naveo je i da broj i učestalost nepravilnosti nisu mogli da utiču na proces u toj meri da rezultati budu značajnije promenjeni.

22.20 Vučić saopštio i rezultate po regionima, u Beogradu više glasača za "ne"

Aleksandar Vučić je naveo i kakvi su rezultati po regionima. Prema njegovim rečima, u Centralnoj Srbiji je 66,48 odsto izašlih glasalo za promene, a 33,5 odsto protiv. U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv. U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto", naveo je Vučić.

22.09 Vučić: 60,48 odsto glasalo – "da", 39,52 – "ne

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić je saopštio da je na osnovu 97,2 odsto prebrojanih biračkih mesta na referendumu o promeni Ustava pobedila opcija "da" sa 60,48 odsto, dok je za "ne" glasalo 39,52 odsto izašlih građana.

Euronews

21.45 Reakcije DS-a i Dveri

Dok se čekaju zvanični rezultati referenduma oglasile su se određene opozicione partije. Demokratska stranka je ocenila da je "pokušaj održavanja referenduma doživeo krah" i da su "organizatori igrokaza doživeli težak poraz". Oni su naveli da je glasalo manje od 30 odsto birača, što je znatno manje nego na bilo kojim izborima ili referendumu od ponovnog uvođenja višestranačja 1990. godine.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović objavio je na Tviteru da je na referendumu ostvarena pobeda u svim velikim gradovima –  Beogradu, Pančevu, Kraljevu i Čačku i da se radi o, kako je rekao, "prvom Vučićevom porazu za 10 godina vlasti".

21.32 Protest aktivista 1 od 5 miliona ispred sedišta RIK

Grupa aktivista Pokreta 1 od 5 miliona protestuje ispred sedišta RIK-a zbog, kako tvrde, brojnih nepravilnosti koje su se dogodile na biračkim mestima. Oni negoduju i zbog toga što se, kako navode, materijal prvi put odnosi u opštinske izborne komisije, pa tek onda u RIK, javlja Tanjug.

21.06 Vojvodina prednjačila po izlaznosti 

U Vojvodini nisu zabeležene veće nepravilnosti, podaci su Gradske izborne komisije, a prema podacima RIK-a od 18 sati u pokrajini je na birališta izašlo 28,63 odsto građana što je više u odnosu na druge delove Srbije.

Euronews

20.14 Vrlo teško proceniti ishod

Kako javlja reporter Euronews Srbija, prvi rezultati se očekuju oko 22 sata, a nešto pre toga konferencije za novinare će, kako je najavljeno, održati lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Srpska napredna stranka.

Kakav bi mogao da bude ishod i dalje je teško proceniti s obzirom na izlaznost koja je niža u odnosu na prethodne izbore, ali i na raziluku u odnosu na referendum iz 2006. godine kada je postojala kampanja i konsezus među strankama. Ovoga puta je postojala podela, a opozicija je pozivala da se zaokruži "ne".

Inače, Republička izborna komisija navela je da je glasanje proteklo u najboljem redu. Crta, koja je imala oko 300 posmatrača, kaže da je bilo neorganizovanosti i da birački odbori nisu bili pripremljeni, ali da, izuzev na Savskom vencu, nije bilo većih neregularnosti.

Euronews

20.00 Isteklo vreme za glasanje

Završeno je glasanje na referendumu o promenama Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe. Građanima koji se u 20 časova nađu na biračkom mestu biće omogućeno ostvare svoje glasačko pravo.

19.57 Crta: Do 19 časova izašlo 27,6 odsto građana

Na referendum je do 19 časova izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte. Navodi se da statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 1,3 odsto. 

19.30 Uključenje reporterki Euronews Srbija iz Novog Sada i Niša u 19 časova

Euronews

19.24 Kosovska policija o akciji sprečavanja referenduma

Kosovska policija potvrdila je večeras da je sprovela operaciju kako bi sprečila da se održi "srpski referendum" na KiM i kako bi se, kako tvrdi, "očuvao ustavni poredak, javni red i mir", prenosi prištinski Reporteri. Kako navode u policiji, situacija je protekla mirno, osim što je održavano više skupova i šetnji na razlicitim lokacijama i gradovima u znak nezadovoljstva zbog toga što Srbima nije omogućeno da glasaju na referendumu.

19.05 Ukupna izlaznost na kraju oko 30 odsto?

Kako je na konferenciji istakao Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, njegova procena je da će do kraja dana izlaznost biti na oko 31-32 odsto.

Rezultati se očekuju posle 22 sata.

19.04 Izlaznost do 18 časova bila je 25,25 odsto, saopštio je RIK 

Kako je saopšteno na konferenciji Republičke izborne komisije, do 18 sati na republičkom nivou izlaznost je 25,25 odsto.

Po regionima: Vojvodina 28,63 odsto, Šumadija i Zapadna Srbije 24,59, Južna i Istočna Srbija  23,39, Beograd 22,88 odsto.

Tanjug/Sava Radovanović

 

18.44 Izlaznost u Nišu do 18 časova 22,12 odsto

U Nišu je do 18 sati glasalo 22,12 odsto upisanih birača, a najviše ih je izašlo u opštini Medijana. Najmanje birača glasalo je u Panteleju. 

Kako je za Euronews Srbija rekla Ljiljana Berić, predsednica Republičke izborne komisije za Niš, na biračkim mestima je sve regularno.

18.30 Šta se dešava ako se izglasaju opcije "da" ili "ne"?

Ako se građani referendumom izjasne za potvrđivanje nekog akta, taj akt se smatra usvojenim danom održavanja referenduma, odnosno danom proglašavanja tog akta. Ako građani referendumom nisu potvrdili akt, smatra se da taj akt nije ni donet. Kad su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, Narodna skupština je dužna da ga donese u skladu s voljom građana izraženom na referendumu, u roku određenom aktom o raspisivanju referenduma, a najkasnije u roku od 60 dana od dana održavanja referenduma.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

18.13 Izlaznost u Užicu 17,15 odsto do 16 časova

Do 16 časova u Užicu je glasalo 17,15 odsto upisanik u birački spisak, a o eventualnim pregovorima oslučicaće RIK, javlja Tanjug. Do 14 časova glasalo 13,66 odsto građana dok je do 12 časova izlaznost bila 7,02 odsto. Do 10 časova glasalo je 2,91 odsto Užičana.

17.55 U Čačku do 16 časova izlaznost 20,77 odsto

U Čačku je do 16 sati na sedam uzorkovanih biračkih mesta glasalo 20,77 odsto birača upisanih u biračke spiskove, prenosi agencija RINA pozivajući se na podatke Gradske izborne komisije. Navodi se, takođe, da je izlaznost do 16 sati u Prijepolju i Novoj Varoši bila preko 15 odsto.

17.34 Na biračkom mestu 8 u Vranju glasalo 152 građana sa Kosova i Metohije

Na biračkom mestu broj 8 u Vranju sve je prošlo regularno i sve epidemijske mere su ispoštovane, javlja reporterka Euronews Srbija. Kada su u pitanju Srbi sa KiM koji glasaju u Pčinjskom okrugu, oni ukupno glasaju na osam biračkih mesta, a uglavnom ih je bilo pre podne i rano jutros. Na biračkom mestu broj 8 je u Vranju glasalo 152 građana sa KiM, rekla je članica biračkog odbora za Euronews Srbija.

Reporterka Euronews Srbija javlja da je u Nišu, prema podacima do 16 sati, glasalo blizu 18 odsto upisanih u birački spisak, kao i da je u tom gradu sve proteklo regularno.

Euronews

17.20 Saopštenje Crte: Nepravilna priprema na 8 odsto biračkih mesta, povreda procedura na 6 odsto

Posmatračka misija Crta ocenjuje da je u prvom delu dana bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi na osam odsto glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta na šest odsto birališta. Otprilike na trećini glasačkih mesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Kada je reč o primeni zaštitnih mera od širenja koronavirusa, u prvoj polovini dana, na 69 odsto glasačkih mesta su uspešno sprovođene, na 28 odsto delimično, dok se na tri odsto nisu uopšte primenjivale, izvestila je Crta. Takođe, u saopštenju Crte stoji da je na tri odsto glasačkih mesta zabeleženo prisustvo lica koja nemaju ovlašćenje da borave na glasačkom mestu.

Iz Crte su naveli i da su zabeležena dva slučaja pritiska na njihove posmatrače jer su ih nepoznate osobe vređale i zastrašivale, zbog čega su iz ove posmatračke misije povukli posmatrača sa jednog glasačkog mesta.

17.10 Izlaznost do 16 sati je 20,06 odsto saopštio je RIK

Republička izborna komisija je na konferenciji za novinare saopštila da je do 16 časova glasalo 20,06 odsto upisanih birača. Kada je reč o izlaznosti po regionima, u Vojvodini je glasalo 22,55 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,26 odsto, Južnoj i Istočnoj Sribji 18,99 odsto, a u regionu Beograda 18,41 odsto.

Na pitanje o prekidu glasanja zbog incidenta koji je napravio Srđan Nogo, iz RIK-a su rekli da će se glasanje na tom mestu produžiti onoliko koliko je trajao prekid.

16:50 Nedeljkov: Uočena nepripremljenost biračkih odbora

Direktor organizacije Crta Raša Nedeljkov istakao je na konferenciji za medije da je ta organizacija uočila veliku nepripremljenost biračkih odbora na glasačkim mestima.

"U 13h smo saopštili da je izlaznost 12 odsto, poređenje sa junom 2020, više nego duplo manje. Naši posmatrači posmatrali od 6 ujutru kako su birački odbori spovodili referendumske proce. Prilično velika nepripremljenost glasačkih odbora", kazao je Nedeljkov.

Posmatrači Crte prate proces glasanja na 300 biračkih mesta.

"Poseban problem u jeku pandemije je i glasanje van biračkog mesta, naši posmatrači ne prate predstavnike glasačkih odbora van biračkih mesta. Zaključili smo da ja na šest odsto biračkih mesta ovaj proces organizoan mimo propisa", kazao je Nedeljkov.

On je istakao da je "trend koji zabrinjva prsustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima".

Euronews

16.41 U Novom Sadu do 16 časova izlaznost skoro 22 odsto

Izlaznost u Novom Sadu do 16 časova je bila 21,99 odsto, na osnovu 14 referentnih biračkih mesta, javlja dopisnicia Euronews Srbija.

Euronews

16.40 Srđan Nogo razbio biračku kutiju, zadržan po nalogu tužilaštva

Bivši funkcioner Srpskog pokreta Dveri Srđan Nogo zadržan je po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva zbog sumnje da je izvrsio krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159 Krivičnog zakona, potvrđeno je za Euronews Srbija. Incident se dogodio kada je danas nakon glasanja na republičkom referendumu, Nogo razbio glasačku kutiju na glasačkom mestu.

Twitter.com/@@DaZivimSan

 

16:24 U Vranju glasaju građani iz četiri kosovske opštine, u Bujanovcu glasalo 10 odsto birača

U Vranju ljudi sa Kosova glasaju na osam biračkih mesta iz četiri opštine, Vitina, Gnjilane, Kosovska  Kamenica, Novo Brdo.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, u Pčinjskom okrugu na 365 biračkih mesta glasanje protiče bez problema.

U opštini Bujanovac, do 14 časova glasalo je 10 odsto birača, prenela je reporterka Euronews Srbija.

16:16 U Čačku izašlo 14,87 odsto birača

Prema podacima Gradske izborne komisije, do 14.00 časova na sedam uzorkovanih biračkih mesta svoje građansko pravo ispunilo je 14,87 odsto birača upisanih u biračke spiskove.

"Oko sto birača se prijavilo izbornoj komisiji da žele da glasaju od kuće, ali nemamo tačan podatak po izbornim mestima, jer tradicionalno, birači se prijavljuju neposredno na biračko mesto", izjavila je za Tanjug, Kasija Vukajlović, predsednica Gradske izborne komisije.

16:06 Na referendum izašla ministarka Tatjana Matić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić glasala je danas na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa koja je, kako je istakla, važan korak ka transparentnijem i efikasnijem sudstvu u Srbiji.

Matić je glasala oko 15 časova u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, u pratnji supruga i dvojice sinova.

FOTO TANJUG/ MTTT/ MARINA JANCEVIC

 

Ministarka je pozvala građane da izađu na referendum i zaokruže "da" ustavnim promenama u Srbiji koje će, uverena je, doneti benefite građanima kroz mnogo transparentniji i efikasniji rad sudstva.

15:59 Glasački listići

U skladu sa ranijom Odlukom Republičke izborne komisije, glasački listići sa jednom, dve ili tri jezičke varijante štampani su na hartiji formata A-5, dok su glasački listići sa četiri ili pet jezičkih varijanti odštampani na hartiji formata A-4.  Odštampano je 6.510.233 glasačkih listića i rezerva, određena Zakonom, od 0,5 procenata od ukupnog broja birača. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

15:50 Broj glasača 

Ukupan broj glasača u Republici Srbiji, na dan 31. decembar 2021. godine, je 6.510.23, a toliko listića plus rezerva od od 0,5 procenata od ukupnog broja birača je odštampana.  

Poslednji republički referendum održan je 28. i 29. oktobra 2006. godine, radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije.

15:33 Preliminarni rezultati u 22 sata

Preliminarni rezultati glasanja na referendumu se očekuju oko 22 časa, saopšteno je na konferenciji za medije Republičke izborne komisije.

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića glasanje protiče u najboljem redu, jedini ograničavajući faktor je epidemiološka situacija.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević lično smatra da je izlaznost vrlo dobra, navodeći da izlaznost na referendumu u odnosu na izbore nije za poređenje, jer je reč o dva različita povoda i događaja.

15:18 U Novom Sadu glasalo 16,77 birača

U Novom Sadu je do 14 sati izašlo 16,77 odsto od upisanih 332.055 birača koji glasaju na 208 biračkih mesta.

To je saopštio predsednik Gradske izborne komisije Žarko Mićin, a podaci su utvrđeni sa 14 referentnih biračkih mesta u gradu.

Sva biračka mesta u Novom Sadu otvorena su jutros u 7 sati i nisu zabeležene nepravilnosti.

15:10 Izlaznost po delovima Srbije

Prema poslednjim informacijama Republičkog zavoda za statistiku, izlaznost do 14 sati prema regionima u Srbiji je sledeća:

Vojvodina 16,84 odsto
Šumadija i Zapadna Srbija 14,14 odsto
Južna i Istočna Srbija 14,30 odsto
Beograd 13,90 odsto 

Tanjug/Zoran Žestić

 

15:04 Do 14h izlaznost 14,99 odsto

Do 14 časova, na birališta je povodom glasanja o ustavnim promenama izašlo 14,99 odsto građana upisanih u birački spisak, saopšteno je na konferenciji za medije Republičke izborne komisije u 15 sati.

14: 59 Podeljena mišljenja

Gosti emisije Direktno sa Minjom Miletić, analitičar Đorđe Vukadinović i novinar Ivan Radovanović, složili su se da treba izaći na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, ali ne i da li treba zaokružiti "da" ili "ne".

Euronews

14:47 Znaju li građani o čemu se glasa?

Iako se o referendumu priča poslednjih meseci, mnogi stručnjaci smatraju da građanima nije sasvim doboro objašnjeno o čemu se zaista glasa i da je priča o referendumu dobila i stranačku konotaciju. 

Opširnije o tome u odvojenom tekstu.

14:37 Građani Kosova se uputili na biračka mesta u Centralnoj Srbiji

Više desetina pripadnika specijalne kosovske policije raspoređeno je danas na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, kod mesta zvanog Dudin krš. Nakon što je Priština zabranila održavanje referenduma, građani Kosova uputili su se na glasanje u nekoliko gradova Centralne Srbije.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, kosovska specijalna policija jeste obilazila neka srpska mesta misleći da će zaista referendum i da bude održan.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

14:26 Izlaznost u Zapadnoj Srbiji

Prema podacima Gradske izborne komisije, na 7 biračkih mesta, koliko se uzorkuje u Čačku, do 12 časova izašlo je 3,85 odsto birača, prenosi agencija RINA.

Svoje glasačko pravo, prema informacijama Opštinske izborne komisije do 12 časova iskoristilo je oko 8odsto  građana Prijepolja.

U susednoj Novoj Varoši, pravo glasa ima 12.879 građana, koji svoje građansko pravo mogu obaviti na 39 glasačkih mesta. Do 12 časova, prema informacijama Opštinske izborne komisije glasalo je manje od 9 odsto građana.

14:10 Crta: Do 13 časova izašlo 12 odsto birača

Na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 12 odsto građana, saopštila je Posmatračka misija Crte. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95% iznosi +/- 0,5 odsto.

Posmatračka misija Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije.

Crta će uložiti dodatne napore da sakupi informacije o toku glasanja na glasačkim mestima u četiri opštine (Kuršumlija, Novi Pazar, Raška i Vranje) kojima je Republička izborna komisija, u noći pred početak glasanja, dodala glasače sa Kosova i Metohije, ali se ova glasačka mesta neće uzimati u obzir prilikom izveštavanja o izlaznosti i rezultatima.

13:57 Najveći broj glasača u inostranstvu prijavljen je na biračkom mestu u Beču

Na jednom od deset mesta za glasanje u inostranstvu, u Beču, prvi je mogućnost da se izjasni o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, iskoristio Miomir Miladinović, poreklom iz Smedereva.

Tanjug/Zoran Mirković

 

Takođe, svoje glasačko pravo iskoristio je i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

U Beču je otvoreno najveće biračko mesto, pošto se u tom delu Austriji prijavio najveći broj glasača u inostranstvu.

13:51 Bez neregularnosti u Nišu

Do 12 sati u Nišu je na referendum izašlo 7,87 glasača.

Kako je navela reporterka Euronews Srbija, nisu zabeležene neregularnosti, a poštuju se epidemiološke mere.

Euronews

13:43 Referendum prati 2145 posmatrača

Održavanje referenduma o promeni Ustava u Srbiji prati ukupno 2133 domaćih i 12 stranih posmatrača, saopšteno je na konferenciji za medije Republičke izbore komisije.

Kada je reč o domaćim nezavisnim posmatračima, posmatrače su rasporedile organizacije CRTA, Građani na straži, CeSID, Obraz, Suverenisti, Središte.

Stranih posmatrača je 12 i oni dolaze iz Centralne zborne komisije Rusije, Savet Federacije Federalne skupštine Rusije, udruženja West Support.

13:36 CeSid: Uočene manje nepravilnosti

Glasanje na referendumu o ustavnim promenama protiče mirno, bez krupnih incidenata, a ponavljaju se prethodno uočene nepravilnosti, poput proceduralnih grešaka u radu glasačkih odbora i loše organizacije glasačkih mesta, kao i nepoštovanja mera zaštite od kovida, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Posmatrači CESID su obišli 180 glasačkih mesta tokom prva tri sata glasanja, a na više mesta, kako su saopštili, uočili su porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta, kao i upotrebu mobilnih telefona za snimanje ili slikanje procesa glasanja.

Euronews Srbija

"Uočeno je i ugrožavanje tajnosti glasanja na biračkom mestu 50 u Smederevu, gde paravani za glasanje nisu adekvatno postavljeni, dok je vođenje paralelne evidencije glasača uočeno na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu", ističu u saopštenju.

13:26 Jedinice specijalne kosovske policije na putu Severna Mitrovica - Leposavić

Više desetina pripadnika specijalne kosovske policije raspoređeno je danas na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, kod mesta zvanog Dudin krš.

Pripadnici specijalne kosovske policije raspoređeni su u desetak džipova i oklopnih vozila, okrenutih u pravcu severnih opština Zvečana i Leposavića i punkta Jarinje, javlja RTS.

Vlasti privremenih prištinskih institucija naredile su podizanje borbene gotovosti specijalnih snaga policije nakon odluke parlamenta da održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije zabrani u srpskim sredinama na KiM, ali i nakon jutrošnjeg mirnog protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici i u drugim sredinama u pokrajini.

13:21 Policija na dva biračka mesta

Zbog nedostataka izvoda iz biračkih spiskova tokom procesa glasanja na referendumu, na dva biračka mesta, u Vranju i Koceljevi policija ispituje uzrok propusta.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

13:10 Izlaznost po delovima Srbije

Prema poslednjim informacijama Republičkog zavoda za statistiku, izlaznost do 12 sati prema regionima u Srbiji je sledeća:

Vojvodina 11,07 odsto
Šumadija i Zapadna Srbija 7,74 odsto
Južna i Istočna Srbija 8,47 odsto
Beograd 7,89 odsto 

Tanjug/Sava Radovanović

 

13:05 Do 12h  izlaznost 8,9 odsto

Do 12 časova, na birališta je povodom glasanja o ustavnim promenama izašlo 8, 9 odsto građana upisanih u birački spisak, saopšteno je na konferenciji za medije Republičke izborne komisije.

12:59 Nedeljkov: Dovodi se u pitanje legitimitet referenduma

Direktor organizacije Crta Raša Nedeljkov rekao je da preko 800 nezavisnih posmatrača Crte prati izborni dan na više od 300 biračkih mesta u Srbiji.

Nedeljkov je rekao za Euronews Srbija da je značajano manja izlaznost do 10 sati u odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine.

Euronews

On je istakao da je usled epidemije očigledno bilo teškoća da se u potpunosti organizuje referendum, ističući da prema izveštaju posmatrača Crte na 30 odsto biračkih mesta otvaranju nisu prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Osvrnuo se i na manjak informacija o glasanju na referendumu, odnosno izozazanak kampanje i onih koji podržavaju i onih koji ne podržavaju ustavne promene o kojima se glasa, što dovodi u pitanje legitimitet referenduma.

12:46 Predsednik JS glasao na svom biračkom mestu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković glasao je danas u rodnom Končarevu kod Jagodine na referendumu o ustavnim promenama.

Marković je poručio da su ustavne promene na opšte dobro svih građana, kao i da se nakon ustavnih promena očekuje efikasniji rad sudskih organa.

12:39 Srbi sa centralnog Kosmeta krenuli na glasanje u Kuršumliju

Uprkos zabrani prištinskih vlasti da se na Kosovu i Metohiji održi referendum o premani Ustava Srbije, Srbi sa centralnog Kosmeta nisu odustali od namere da iskoriste svoje glasačko pravo.

Kako prenosi RTV Gračanica, veliki broj meštana je autobusima i svojim automobilima krenuo put Kuršumlije, gde je omogućeno glasanje Srbima sa Kosova i Metohije na današnjem referendumu o promenama Ustava Srbije.

Na putevima, raskrsnicama i osnovnim školama, gde su ranijih godina održavani izbori, danas je primetno veće prisustvo kosovskle policije, navodi RTV Gračanica.

12:27 U Subotici glasanje počelo bez nepravilnosti

U Subotici su sva 102 glasačka mesta otvorena u sedam časova ujutru, a po rečima nadležnih dan za glasanje na referendumu počeo je bez nepravilnosti.

Prema podacima Gradske izborne komisije, pravo glasa na referendumu u ovom gradu ima 127.074 birača.

"Glasačka mesta u Subotici su otvorena u sedam časova, nije bilo nikakvih nepravilnosti, sve je proteklo u najboljem redu i nadamo se da će se glasački dan tako i završiti. Još jednom pozivam sve građane da izađu na glasanje", izjavio je Tanjugu Nenad Kozomora, predsednik podkomisije RIK-a.

12:15 Direktor kancelarije za KiM izašao na referendum

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković glasao je jutros na republičkom referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Petković je glasao u 9 časova na glasačkom mestu 33 u dizajnerskoj školi na Dedinju.

Tanjug/Zoran Žestić

 

12:06 I vanparlamentarne stranke u biračkim odborima

U skladu s međustranačkim dijalogom biračko telo, prema odluci RIK-a čine predsednik, zamenik predsednika i još četiri člana i njegovi zamenici. Međutim, u skladu sa odlukom međustranačkog dijaloga, u biračkom odboru biće i jedan član neparlamentarne stranke i njegov zamenik. Sve članove imenovala je RIK 8. januara.

S obzirom da u Srbiji postoji 8.150 biračkih mesta, to podrazumeva 81.500 članova biračkih odbora. Vanparlamentarne stranke su, prema dogovoru u međupartijskom dijalogu dobile još dva mesta u biračkim odborima, po formuli "10 + 2".

U ovoj formuli, 10 članova su predsednik biračkog odbora, četiri člana i njihovi zamenici, dok su preostala dva, član i zamenik,  iz neparlamentarnih stranaka. 

Opširnije o tome u odvojenom tekstu.

11:55 Crta: Na značajnom broju biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora

Do 10 časova na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 3,8 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do 10 časova na glasanje je izašlo 9,1 odsto glasača.

Prema izveštaju posmatrača, sva glasačka mesta su otvorena, ali se na skoro 15% mesta kasnilo sa otvaranjem.

Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta - skoro 30% na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva - 97% bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

11:51 Čačak: Tradicionalno veća izlaznost u seoskim područjima

Prema podacima dobijenim od Gradske izborne komisije, do 10 časova, u Čačku je,na sedam uzorkovanih biračkih mesta glasalo 2,82 odsto od 95.708 upisanih birača, prenosi agencija RINA.

Tradicionalno je veća izlaznost u seoskim područjima, pa je tako u biračkom mestu Ovčar Banja do 10 časova glasalo 6 odsto, dok je u gradskom području u biračkom mestu Ključ, za isti vremenski period glasalo samo 1,9 odsto unetih birača.  Glasanje protiče bez problema, redovnim tokom.

RINA

 

11:40 U Vojvodini do 10 sati izlaznost 4,92 odsto

U Vojvodini je ukupno izašlo 4,92 odsto birača, saopšteno je na konferenciji za medije Republičke izborne komisije.

U Novom Sadu je danas do 10.15 sati, na raferendum o promeni Ustava, izašlo 4,21 odsto od upisanih 332.055 birača koji glasaju na 208 biračkih mesta, saopštili su u Gradskoj izbornoj komisiji. To je utvrđeno na osnovu podataka sa 14 referentnih biračkih mesta u gradu.

11:29 Ministri se izjasnili na referendumu o promeni Ustava

Na biračka mesta povodom izjašnjavanja na republičkom referendumu danas su izašli i ministri Vlade Srbije.

Na referendum su izašli ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar finansija Siniša Mali, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Tanjug, Promo/Ministarstvo pravde

 

Takođe, na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa izašla je i ministarka pravde Maja Popović.

Ona je pozvala građane da izađu na referendum u što većem broju i da daju podršku ustavnim promenama, a time i jačanju vladavine prava, nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

 

11:20 Završene prijave za glasanje van biračkog mesta

Direktor Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na konferenciji za medije da su do 11 sati trajale prijave za glasanje na referendumu van biračkih mesta.

Kako je objasnio, tročlana komisija, koju čine članovi biračkih odbora krenuće na teren da poseti birače koji su se prijavili za ovu mogućnost.

Dimitrijević je rekao da se nisu prijavili samo oni koji su zaraženi koronavirusom, već i neki stariji građani koji nisu u mogućnosti da dođu do biračkog mesta.

11:05 Glasalo 3,61 odsto birača

Do 10 časova na referendum je izašlo 3,61 odsto birača, saopštio je na konferenciji za medije
Miladin Kovačević direktor Republičkog zavozda za statistiku. U Beogradu je izlaznost 2,92 odsto.

Na prvoj današnjoj konferneciji Republičke izborne komisije, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je u Srbiji u 7 časova otvoreno ukupno 8.179 biračkih mesta. Do sada nisu prijavljene nepravilnosti na biračkim mestima, a Dimitrijević je naveo da je sve učinjeno kako bi s glasanje odvijalo bezbedno.

10:56 Poštuju se epidemiološke mere u Nišu

Na glasačkim u Nišu poštuju se epidemiološke mere na biračkim mestima, javlja reporterka Euronews Srbija. Alkohol za dezinfekciju se nalazi u prostrijama, ljudi koji dolaze nose zaštitne maske, a kontroliše se i broj onih koji istovremeno mogu uđu u prostoriju gde se glasa.

Za sada  nema mnogo ljudi, verovatno će, po običaju, biti više kasnije i popodne, navodi reporterka iz Niša.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

10:42 Sremska Mitrovica: Do devet sati glasalo 2,71 odsto birača

U Sremskoj Mitrovici je danas do devet sati na referendumu o promeni Ustava glasalo 2,71 odsto upisanih birača.

Ukupno je 68.911 ljudi upisano u birački spisak, a glasa se na 57 biračkih mesta, kao i na još jednom u Kazneno popravnom zavodu.

Nisu zabeležene nepravilnosti na biračkim mestima, a sva su otvorena u 7 časova.

10:30 RIK promenio termine konferencija za medije

Republička izborna komisija (RIK) promenila je termine konferenecija za novinare na kojima će danas informisati javnost o izlaznosti na republičkom referendumu o promeni Ustava.

Umesto najavljenih konferencija na svaka dva sata počevši od 10 časova, u RIK je potvrđeno Tanjugu da će konferencije biti održavane na svaka dva sata ali počevši od 11 časova.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

10:27 Bez gužvi na biralištima u Novom Sadu

Sva biračka mesta u Novom Sadu otvorena su jutros na vreme, tačno u sedam sati, potvrdili su za Tanjug u Gradskoj izbornoj komisiji.

Gužvi na biralištima nema i poštuju se epidemiološke mere.

Neki od građana kažu da nisu dobili obaveštenja o glasanju na referendumu, ali u GIK podsećaju da se na glasanje treba poneti samo ličnu kartu ili pasoš.

Pravo izlaska na referendum ima 335.400 Novosađana, koji svoje pravo da glasaju na referendumu mogu iskoristiti na 207 biračkih mesta.

10:20 Beč - najveće glasačko mesto u inostranstvu

U Beču je jutros, tačno u sedam časova, otvoreno glasačko mesto u Konzularnom odelenju Ambasade Srbije u Austriji, na kome naši građani mogu da učestvuju na referendumu o promeni Ustava Srbije. U Beču je otvoreno najveće biračko mesto, pošto se u tom delu Austriji prijavio najveći broj glasača u inostranstvu.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić u ranijem pozivu građanima, rekao je da građani traže efikasno i nezavisno pravosuđe, a referendum, koji se održava prvi put i izvan matice, tome otvara vrata.

10:06 Brnabić obrazložila referendumsku odluku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas pošto je glasala na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, da je obavila svoju građansku dužnost i obavezu kako bi imali veću vladavinu prava, kako bi sudstvo bilo nezavisno, a tužilaštvo samostalno.

Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Glasala sam kako bi pred sudijama svi bili jednaki i kako se sudije ne bi birale po opštinskim odborima i kako nikada više ne bi morali da gledamo ono što smo gledali 2009. godine, što su zvali reformom a ustvari je bila politička čistka, kada je 837 sudija u jednom danu ostalo bez funkcije, iako im je Ustav garantovao stalnost, i to zato što su bili politički nepodobni", rekla je Brnabić.

09:59 Ministar Tomislav Momirović glasao na biračkom mestu na Vračaru

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović glasao je na referendumu o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe i pozvao građane da izvrše svoju građansku dužnost. Momirović je glasao oko devet časova na Vračaru.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Pozvao je građane da izađu na referendum i istakao da je zaokruživanje reči "da" prilika da se u Srbiji zaustavi politički pritisak na pravosuđe.

"Ne želimo da se više nikada ponovo vreme iz 2009. i 2010. godine kada su sudije izbacivane na ulicu. Ovo je prilika da zaustavimo politički pritisak na pravosuđe, da zakonodavna i izvršna vlast nemaju nikakav uticaj na izbor sudija i predsednika sudova", rekao je Momirović posle glasanja.

09:55 Nezavisni posmatrači prate glasanje

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet  termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.  

Referendumski dan pratiće i Crta, koja je najavila da će kao domaća posmatračka misija, rasporediti svoje posmatrače na 300 glasačkih mesta, na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka na teritoriji cele Srbije, da prate kvalitet glasačkog procesa na dan održavanja referenduma.

Crta će održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30 časova.

Cesid je najavio da će zbog  epidemiološke situacije "u limitiranoj misiji" pratiti referendum. To podrazumeva praćenje rada RIK i ograničeno posmatranje između 230 i 250 glasačkih mesta kroz rad 23 mobilna tima. CeSID je naveo da tokom referendumskog dana neće izlaziti sa procenom izlaznosti ni procenom rezultata posle zatvaranja birališta, a da će uočene nepravilnosti objaviti mrežama i sajtu.

09:50 U Čačku otvorena 104 biračka mesta

Na teritoriji grada Čačka svih 104 biračka mesta otvorena su jutros u sedam časova i nisu zabeležene bilo kakve nepravilnosti. Takođe, 105. biračko mesto je postavljeno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

"Na osnovu uvida u deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje grada Čačka, pravo glasa ima 95.708 građana koji mogu glasati na 104 biračka mesta”, rekla je za Tanjug Kasija Vukajlović, predsednica Gradske izborne komisije.

Građani koji nisu u stanju da dođu na biračko mesto, to mogu prijaviti Biračkom odobru u kome glasaju ili Izbornoj komisiji, na broj telefona 064/31-71-771.

09.38 Sva biračka mesta u Nišu otvorena na vreme

U Nišu su sva biračka mesta , izuzev jednog na kome je otvaranje kasnilo zbog tehničkih problema, otvorena na vreme, rekla je za Euronews Srbija Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije za Niš. 
Pravo glasa ima 231.831 građanin na  176 glasačkih mesta. Na sim mestima je, kako javlja reporterka Euronews Srbija, sve epidemijske mere poštovane. Na jugu se glasa na 1.670 biračkih mesta.

09.18 Protest Srba u Severnoj Mitrovici

U Severnoj Mitrovici u toku je protest lokalnih Srba zbog zabrane održavanja srpskog referenduma o pravosuđu. Građani su se okupili i u Štrpcu, Gračanici, Pasjanu, Kosovskom Pomoravlju, Goraždevcu i drugim mestima nezadovoljni zbog odluke Prištine.

Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug

 

09.10 Predsednik Srbije glasao na referendumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je na referendumu na biračkom mestu u dečjem vrtiću "Tesla - nauka za život", na Novom Beogradu.On je izrazio nadu da će građani danas glasati za napredak demokratije i vladavine prava u zemlji i  da će glasati za suštinski, istinski nezavisno pravosuđe, samostalno tužilaštvo.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

 

Dodao je da ćemo time svi na najbolji način pokazati da osim izgradnje zemlje, i napretka u infrastrukturi, možemo da poboljšavamo društvo praveći još bolji ambijent za invetsitore, kojima je pravna država ključni faktor kada donose odluku gde da ulažu svoj novac.

“I zato hvala svima koji danas izađu na referendum”, rekao je Vučić novinarima nakon glasanja.

09:03 Ministarka Kisić Tepavčević glasala na referendumu
Ministarka za rad, zapošljavanje, borača i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević glasala je na republičkom referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

08.55 Glasanje u inostranstvu na deset mesta

U inostranstvu će se glasati na glasačkim mestima u Austriji, Belgiji, Italiji, Nemačkoj, Norveškoj, Rusiji, Severnoj Makedoniji, Francuskoj, Hrvatskoj i Švajcarskoj i to 16. januara od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Za otvaranje glasačkog mesta u inostranstvu bilo je neophodno da se do 25. decembra 2021. prijavi najmanje 100 glasača.

08.27 Glasanje protiče regularno

Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, rekao je za RTS da glasanje na referendumu do sada protiče regularno, bez ikakvih problema.

Prve informacije o izlaznosti u 10 časova. 

08.08 Dačić pozvao građane da se izjasne

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozvao je danas građane Srbije da izađu na referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa i da glasaju za sudstvo koje će, kako je rekao, suditi isključivo po zakonima i bez bilo kakvog političkog uticaja.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 


"Ovo je prva vlast koja se odriče svog prava da bira sudije i tužioce, to se nikad nije desilo i to puno znači", rekao je Dačić novinarima posle glasanja u Mesnoj zajednici "Dedinje".

 

07.00 Otvorena biračka mesta

Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Skupština privremenih prištinskih institucija je u subotu usvojila rezoluciju protiv organizovanja na referenduma na KiM.

Repubička izborna komisija donela je kasno sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budućni da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Republička izborna komisija obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare.

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija