Politika

Specijalne jedinice kosovske policije raspoređene na severu, građani na glasanje idu autobusima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/01/2022

-

14:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina pripadnika specijalne kosovske policije raspoređeno je danas na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, kod mesta zvanog Dudin krš. Nakon što je Priština zabranila održavanje referenduma, građani Kosova uputili su se na glasanje u nekoliko gradova Centralne Srbije.

Pripadnici specijalne kosovske policije raspoređeni su u desetak džipova i oklopnih vozila, okrenutih u pravcu severnih opština Zvečana i Leposavića i punkta Jarinje, javlja RTS.

Vlasti privremenih prištinskih institucija naredile su podizanje borbene gotovosti specijalnih snaga policije nakon odluke parlamenta da održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije zabrani u srpskim sredinama na KiM, ali i nakon jutrošnjeg mirnog protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici i u drugim sredinama u pokrajini.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Podsetimo, jutrod su održani protesti zbog toga što građanima nije dozvoljeno da glasaju, a oni su organizovani u Štrpcu, Gračanici, Mitrovici, ali i drugim mestima i na njima je održan performans glasanja.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, kosovska specijalna policija jeste obilazila neka srpska mesta misleći da će zaista referendum i da bude održan.

Glasanje u gradovima Centralne Srbije

Podsetimo, danas se u Srbiji održava referendum za ustavne promene, koji je kosovska vlast zabranila da se održi na Kosovu, a vlast Srbije organizovala glasanje sa Kosova van ove teritorije – u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji i Vranju.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, veliki broj autobusa i automobila krenuo je put tih mesta iza administrativnih prelaza, na granici je puno ljudi, a procedura je sporija.

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su krenuli ka Vranju. Kako javlja reporter RTV Puls sa administrativnog prelaza Bela Zemlja, oko 10 sati kolona iz smera Gnjilana bila je duga oko kilometar, a za prelaz se čekalo sat vremena.

Većina putnika su Srbi iz opštine Vitina. Oni su krenuli uglavnom svojim automobilima, ali je primećeno i desetak autobusa sa glasačima koji na glasačka mesta idu oganizovano.

Građani Kosovske Mitrovice uputili su se u oko 12 časova autobusima i privatnim automobilima ka Raški, kako bi iskoristili svoje glasačko pravo i izjasnili se na referendumu o promeni Ustava Srbije, prenosi Radio KiM.

U Rašku je stigao veliki broj autobusa sa građanima sa KiM koji će u Raški glasati na referendumu o promeni Ustava Srbije, pošto je Priština zabranila održavanje referenduma na KiM.

Kako prenosi RTS postoje manji logistički problemi za građane sa KiM oko pronalaska mesta za glasanje, jer je za organizaciju dolaska i glasanje na raspolaganju bilo manje od osam časova, prenosi RTS.

Grupa građana iz Zvečana morala je put Kraljeva, pošto njihov birački spisak navodno nije bio u Raški.

Glasači iz Vitine, Gnjilana, Kosovske Kamenice i Novog Brda glasaju u Vranju, dok glasači iz Istoka, Kline, Peći, Gore, Prizrena i Orahovca glasaju u Novom Pazaru.

Glasači iz Kosova Polja, Lipljana, Prištine, Uroševca, Štrpca i Obilića glasaće u Kuršumliji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija