Politika

EU pozdravila rezulatate referenduma u Srbiji: Proces se tu ne završava

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2022

-

14:14

EU pozdravila rezulatate referenduma u Srbiji: Proces se tu ne završava
EU pozdravila rezulatate referenduma u Srbiji: Proces se tu ne završava - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na jučerašnjem referendumu izražili podršku amandmanima na Ustav.

”EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti.

"Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Bilčik i Fajon: Važan korak na putu Srbije ka EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica parlamentarne Delagacije za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon pozdravili su ishod referenduma u Srbiji i poručili da će nastaviti da prate sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi povezanih sa unapređenjem vladavine prava u zemlji.

"Pozdravljamo odluku građana Srbije da podrže promenu Ustava kako bi pravosudni sistem postao nezavisniji. Ovo je važan korak na putu Srbije ka evropskim integracijama", poručii su Bilčik i Fajon u zajedničkom saopštenju.

Tanjug/ Tanja Valič

 

Bilčik i Fajon dodaju da su zabrinuti zbog izveštaja o tome da pojedini birački odbori nisu bili adekvatno pripremljeni da sprovedu proces glasanja. Oni pozivaju nadležne organe u Srbiji da obezbede poboljšanja u ovoj oblasti uoci predstoječih izbora u zemljii zakazanih za početak aprila.

Poslanici EP zaduženi za Srbiju dodaju i da žale zbog toga što nije postignut dogovor sa Prištinom da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa koji žive na teritoriji KiM, što je, kako kažu, ranije bio slučaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija