Biznis vesti

Srbija će moći da se snabdeva gasom iz Kaspijskog regiona

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

14:44

Srbija će moći da se snabdeva gasom iz Kaspijskog regiona
Srbija će moći da se snabdeva gasom iz Kaspijskog regiona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će preko gasne interkonekcije sa Bugarskom imati vezu sa Južnim gasnim koridorom i mogućnost snabdevanje prirodnim gasom iz Kaspijskog regiona, Srednjeg istoka, kao i snabdevanje sa LNG terminala u Grčkoj, izjavio je danas u Bakuu pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić.

To je deo energetske politike koju sprovodi ministarstvo i koja će osigurati dugoročnu stabilnost u snabdevanju gasom, rekao je Kojčić, u razgovoru sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovom.

Kojčić je, takođe, istakao da je Srbija otvorena za sve mogućnosti diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom.

"A, izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, što je deo politike regionalnog povezivanja koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, dobićemo mogućnost da se povežemo na Južni gasni koridor", naveo je Kojčić, saopštilo je ministarstvo.

"Južni gasni koridor ima veliki značaj za diverzifikaciju"

Cilj Srbije je, kako je rekao, dugoročna stabilnost u snabdevanju gasom.

Kojčić i Šahbazov sastali su se tokom Osmog ministarskog sastanka Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, koji se održava u Bakuu i razgovarali o unapređenju odnosa u gasnom sektoru i saradnji u drugim oblastima energetike.

"Južni gasni koridor ima veliki značaj za diverzifikaciju snabdevanja gasom Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike radi na regionalnom gasnom povezivanju. U tom smislu, ključna je interkonekcija sa Bugarskom kroz izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koju je podržala EU", naveo je Kojčić.

Time se otvara mogućnost povezivanja sa Južnim gasnim koridorom, čime dobijamo potpuno novu rutu snadbevanja gasom i drugi izvor snabdevanja, dodao je on.

Kada je reč o unapređenju odnosa sa Azerbejdžanom, osim u sektoru nafte i gasa, postoji veliki prostor za saradnju u oblasti energetske tranzicije, korišćenja OIE, razmene iskustava, kao i u unapređivanju poslovnih veza između privrednih subjekata u oblasti energetike", rekao je Kojčić.

"Sa Srbijom imamo odlične odnose"

Azerbejdžanski ministar energetike zahvalio je potpredsednici vlade i resornoj ministarki Zorani Mihajlović na dosadašnjoj saradnji, obraćanju na ministarskom samitu i učešću ministarstva u radu savetodavnog veća.

"Sa Srbijom imamo odlične odnose u svim oblastima, političkim i ekonomskim. Kada govorimo o energetici, sporazum o saradnji koji ćemo potpisali prilika je da produbimo saradnju i razgovaramo o konkretnim koracima u narednom periodu. Količine gasa koji eksploatišemo i izvozimo, posebno imajući u obzir istražna polja, biće dovoljna i za snabdevanje Srbije i drugih balkanskih zemalja", rekao je Šahbazov.

Istakao je da je Srbija za tu zemlju važan partner, s obzirom na geopolitički položaj i odnos Srbije prema EU, kao i činjenicu da je u Energetskoj zajednici.

I želimo da razgovaramo konkretnije na svim nivoima o budućoj saradnji, rekao je Šahbazov.

Kojčić je u Bakuu, tokom osmog ministarskog sastanka Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, razgovarao i sa delegacijom kompanije Masdar iz Abu Dabija, koju je predvodio Mohamed Džamal al Ramahi, izvršni direktor, o projektima koje ova kompanija realizuje u Srbiji, kao i unapređenju saradnje u oblasti zelene energije i investicija u OIE u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis