Politika

Dolovac na Evropskoj konferenciji tužilaca u Palermu

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

17:18

Dolovac na Evropskoj konferenciji tužilaca u Palermu
Republicki javni tuzilac Zagorka Dolovac - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republički javni tužillac Zagorka Dolovac boravi na Evropskoj konferenciji tužilaca koja se održava u Palermu na poziv Generalnog tužioca Italije Ðovanija Salvija, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ova konferencija, koja se održava u organizaciji Konsulutativnog veća evropskih tužilaca u okviru predsedavanja Italije Savetom Evrope, okuplja Generalne tužioce i druge visoke zvanice iz preko 40 zemalja Evrope i drugih regiona. Poslednjoj sesiji konferencije, koja je bila posvećena komemoraciji italijanskim sudijama Falkoneu, Morvilu i Borselinu, poginulim u borbi protiv mafije, prisustvovao je i predsednik Italije Serđo Matarela.

U toku posete Dolovac je održala radne sastanke sa Generalnim tužiocem Italije, kao i sa novoimenovanim Tužiocem za borbu protiv mafije Ðovanijem Melilom, na kojima je konstatovano da tužilaštva Srbije i Italije ostvaruju odličnu saradnju u borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala.

Takođe je iskazana zajednička spremnost da se saradnja tokom ove godine još više unapredi potpisivanjem operativnog sporazuma o saradnji između vrhovnih tužilaštava Srbije i Italije.

Ovim sporazumom, kako je saopšteno, bi se konkretizovale specifične oblasti direktne saradnje između tužilaštava dve zemlje, radi daljeg unapređenja rezultata svih vidova zajedničke borbe protiv transnacionalnog i teškog kriminala, imajući posebno u vidu najnovije oblike koji uključuju upotrebu naprednih digitalnih tehnologija kao sredstva ili cilja izvršenja krivičnih dela od strane kriminalaca.

S tim u vezi, Generalni tužilac Italije Ðovano Salvi je prihvatio poziv da poseti Republičko javno tužilaštvo i Republiku Srbiju prilikom potpisivanja ovog sporazuma, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Dolovac nakon ponovnog izbora na mesto javnog tužioca: Dalji rezultati u suzbijanju kriminala uskoro vidljivi

Komentari (0)

Srbija