Politika

Zagorka Dolovac položila zakletvu: Tužilaštvo izloženo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

29/07/2021

-

14:08

Zagorka Dolovac položila zakletvu: Tužilaštvo izloženo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama
Zagorka Dolovac položila zakletvu: Tužilaštvo izloženo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac položila je danas zakletvu pred poslanicima u Skupštini Srbije.


“Zaklinjem se svojom čašću da ću javnotužilačku funkciju vršiti predano, savesno i nepristrasno i štititi ustavnost, zakonitost, ljudska prava i građanske slobode", tekst je zakletve koju je položila.

Dolovac je potom potpisala zakletvu i predala je Skupštini, a u obraćanju je rekla da je javno tužilaštvo izloženo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama i vrlo često i uvredama, te da je postalo uobičajeno da se javno tužilaštvo smatra bitnom, ako ne i presudnom tačkom u rešavanju i usmeravanju svih događaja u društvu iako, kako kaže, to nije uloga tužioca.

Ona je ukazala da je javno tužilaštvo nezavisno i podsetila na ustavne odredbe.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dolovac je protumačila da postaje uobičajeno da se Republičko javno tužilaštvo smatra presudnom tačkom za rešavanje društvenih događaja i tenzija, iako to nije funkcija RTJ nigde u svetu.

Podsetila je na odredbe Ustava koje jasno određuju da je RTJ samostalni državni organ i da je dužnost RTJ zaštita čoveka, kao i propisivanje krivičnih sankcija uz to da se kazna može izreći samo učiniocu koji je kriv za krivično delo.

Naglasila je da će se zalagati za sprovođenje osnovnih principa u radu Tužilaštva kakvi su samostalnost, nepristrasnost i odgovornost.

Dodala je da će podsticati javna tužilaštva u radu na predmetima kojima se kao država i društvo Srbija suprotstavlja korupciji, organizovanom kriminalu, privrednom kriminalu, trgovini oružjem, ljudima i visokotehnološkom kriminalu.

Ona je najavila da će Tužilaštvo podsticati zaštitu žena i dece i istakla da će se posvetiti unapređenju međunarodne saradnje.

Polaganju zakletve prisustvovali su ministarka pravde Maja Popović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, predstavnik Državnog veća tužilaca i nosioci javno-tužilačkih funkcija.

Narodna skupština izabrala je Zagorku Dolovac za republičkog javnog tužioca 22. jula, a njen novi šestogodišnji mandat počinje u januaru sledeće godine.

Ona je ranije predstavila Državnom veću tužilaca program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine.

Dolovac je bila jedini kandidat za funkciju republičkog javnog tužioca (RJT). Nju je državno veće tužilaca (DVT) predložilo 15. juna Vladi Srbije za kandidata za ponovni izbor na tu funkciju, nakon što je na sednici organa za razmatranje prigovora tri kanditata za RJT odlučeno da su nepotpune i neblagovremene.

"Biti Republički javni tužilac je odgovoran posao koji zahteva iskustvo u krivičnom gonjenju i rukovođenju, potpunu koordinaciju i odličnu saradnju sa drugim državnim organima, domaći i međunarodni kredibilitet, punu posvećenost i ozbiljan plan", navela je nakon kandidature Zagorka Dolovac.

Iznete su i brojne kritike na činjenicu da je bila jedini kandidat, a više puta joj je i zamereno nedelovanje.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Dolovac je rođena u Novom Sadu, završila je gimnaziju u Sremskim Karlovcima, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. godine, a pravosudni uspit je položila 1992. godine.

Od 2004. do 2007. bila je zamenik okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, od 2007. do 2009. nalazila se na mestu v.d. okružnog javnog tužioca u Beogradu, a od 1. januara 2010. je republički javni tužilac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija