Politika

Skupština o izboru javnog tužioca: Zagorka Dolovac pred trećim mandatom - kritike opozicije i pozitivne ocene vlasti

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije danas se održava nova sednica na čijem dnevnom redu je i novi izbor Zagorke Dolovac za Republičkog javnog tužioca.

Dolovac je jedini kandidat za tu funkciju, pošto je jedina ispunila uslove za kandidaturu, a ukoliko bude izabrana, to će joj biti treći mandat. 

Na poziciji bi mogla da provede punih 18 godina, a na novu funkciju, ukoliko ponovo bude izabrana, stupiće od 1. januara sledeće godine na mandat od još šest godina.

Zagorka Dolovac došla je na funkciju pre više od decenije, prvi put glasovima koalicije oko Demokratske stranke. Za nju su tada glasali i naprednjaci nekoliko godina kasnije. Ipak, ocene njenog decenijskog rada su različite - opozicija je kritikuje iako su mnogi od njih dva puta glasali za nju. 

U obrazloženju predlagača za treći mandat piše da je Dolovac "obavljajući funkciju uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva". 

Dugo je kritikovana da je bliska Srpskoj naprednoj stranci, ali i da je na početku bila bliska Demokratskoj stranci.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić kaže za Euronews Srbija da je bio zadovoljan njenim radom tokom trajnja njegovog madanta.

"Mislim da je radila solidno, veoma dobar posao obavljala je u vreme naše vlasti, zato su kriminalci i završili u zatvoru. Imali smo prvi put, posle mnogo decenija višedecenijske kazne zatvora za šefove organizovanog kriminala. Međutim, u vreme tranjana ove vlasti, očigledno je da nema gonjenja po službenoj dužnosti od strane javnog tužioca", kaže Tadić.

Tokom prve dve godine njenog prvog mandata podignute su optužnice poput one protiv grupe Darka Šarića, kao i protiv navijača grupe "Alkatraz" za ubistvo Francuza Brisa Tatona, ali ubrzo o njoj moglo čuti da se povukla iz javnosti. Već godinama pored opozicije, kritikuju je i kolege -  tužioci, pravnici, advokati.

Sead Spahović advokat i bivši državni pravobranilac kaže za Euronews Srbija da nije lako pronaći nekog ko bi se u Srbiji bavio ovim poslom.

"Nije lako naći nekoga ko će deset godina da sedi na nekoj funkciji, da se nikad nigde ne pojavi. To je za vojnu bezbednost karakteristično, ne za institucije javne vlasti, nego tajne. Ona bi bila dobra da radi u nekoj tajnoj službi, da je niko ne poznaje, da je niko nije video", kaže Spahović.

Sa druge strane, urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže da je zanimljiv trenutak reizbora Zagorke Dolovac. On smatra da postoji mogućnost da je ciljno izabrana letnja pauza EU institucija, kako bi se odložila eventualna reakcija Brisela.

"Primetili ste, prošle godine smo imali situaciju da su promene u REM-u izvršene po početku zimske pauze, odnosno Božića 25. decembra, i ovoga puta imamo evropske institucije koje su na odmoru od prošlog petka i izbor Zagorke Dolovac", smatra Štiplija.

Inače, Udruženje tužilaca je ranije reagovalo ocenom da ne podržava ovakav proces izbora, jer je, tvrde, politički. Neki tužioci kao sporno vide činjenicu da Dolovac predsedava telu, koje formira Komisiju, koja potom ocenjuje i vrednuje kandidate, što bi imalo smisla da se tužiteljka ne kandiduje za novi mandat. 

Inače, Euornews Srbija i dalje čeka odgovor Zagorke Dolovac na molbu za intervju, iako je iz njenog kabineta rečeno da će javiti nakon sastanaka koje je ranije imala.

Šta piše u predlogu Ministarstva pravde za reizbor

Predlog Ministarstva pravde i komisija Državnog veća tužilaca dali su predlog da se Dolovac ponovo izabere na funkciju javnog tužioca, gde se navodi da je ona obavljajući do sada ovu funkciju uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva. 

Njihova ocena je da, kao jedini kandidat, Dolovac treba da bude izabrana ponovo na ovu fukciju. 

Dolovac je nešto ranije iznela i svoj program gde je navela da su njeni budući prioriteti borba protiv kriminala i korupcije, jačanje međunarodne sradnje i povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja.

Inače, njen reizbor je sedma tačna dnevnog reda danas na sednici Skupštine.

Euronews TV

Đorđe Dabić član odbora za pravosuđe i član SNS-a kaže za Euronews Srbija da kritike protiv Dolovac postoje, ali da one, kaže, nisu argumentovane.

"Srbija dugi niz godina unazad vodi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kada pogledamo te rezultate, oni su impresivni. Dolovac je bila jedini kandat jer niko drugi nije ni hteo da se uhvati u borbu protiv krimala. Lako je kritikovati, ali niko nije spraman da to preuzme", kaže Dabić.

Kaže da SNS tužilaštvu zamera za nedovoljnu rekakciju na pojedine slučajeve.

"Nemamo konkretne rezultate o tome ko i kada je prisluškivao članove predsednikove porodice i njega samog. Takođe, nema reakcije na pozive sa naslovnih strana pojedinih taboloida na ubistvo predsednika", kazao je on.

Ko i šta sve zamera?

Ustav Republike Srbije definiše njenu fukciju kao jedan od najvažnijih gde kaže da je tužilštvo samostalni drđavni organ koji goni učinioce kažnjivih dela i preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Kada je počeo proces izbora bilo je petoro kandidata. Neki su se povukli a nekima su prijave, iz različitih razloga, odbačene.

Kao javni funkcioner, Dolovac je dobijala kritike i na društvenim mrežama, ali i od strane opozicije i vlasti. Kritike su joj upućene ostrane opozicije vezana su zbog rušenja u Savamali, trgovini oružja preko Krušika, sudaru na naplatnoj rampi i zbog napada na novnare.

Takođe, iz vladajuće koalicije joj zameraju da nije ispitala poslovanje Dragana Đilasa, pritisak na pravosuđe iz privrednih krugova, obustavljanje istrage porotiv Filipa Koraća kao i džaanje funcionera SNS Aleksandra Jovičića u pritvoru.

Euronews TV

U poslednjem izveštaju Evropske komisije, koji je bio krajem prošle godine, navedno je da ne postoji autnomija tužilaštva i policije. Takođe da nema nikakvog napretka što se tiče funkcionisanja sudstva i tužilaštva, kao i da postoji politički uticaj na pravosuđe. Iz EK takođe ukazuju i na neefikasnost u odnosu na krivična dela korupcije.

Dolovac je retko davala izjave za medije, a jedna od retkih koju je dala ranije za Blic, kaže da sve kritike koje su joj upućene imaju političku konotaciju i da je reč o kampanji protiv nje i tužilaštva.

 

Komentari (0)

Srbija