Aktuelno

Zagorka Dolovac sve bliža trećem uzastopnom mandatu

Komentari

Autor: Jovan Đurić

01/06/2021

-

11:01

Zagorka Dolovac sve bliža trećem uzastopnom mandatu
Zagorka Dolovac - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Mandat Zagorke Dolovac na mestu republičkog javnog tužioca ističe 31. decembra ove godine, a rok za predaju kandidature istekao je 28. maja u ponoć. Iz administrativne kancelarije Državnog veća tužilaca (DVT) su za Euronews Srbija rekli da rok za kandidaturu jeste prošao, ali da, s obzirom na to da postoji i mogućnost prijave putem redovne pošte, još nije utvrđena konačna lista dospelih prijava.

Nezvanični izvori iz Državnog veća tužilaca su za Euronews Srbija rekli da je, koliko je njima poznato, za sada jedini kandidat osoba koja se trenutno nalazi na poziciji republičkog javnog tužioca - Zagorka Dolovac, uz ogradu da nije isključeno da neka kandidatura pristigne poštom.

Jednom kada se formira lista kandidata, ne postoje zakonski rokovi za izbor republičkog javnog tužioca. Ukoliko republički javni tužilac po isteku mandata ne bude ponovo izabran na istu funkciju kada mu prestane mandat, prema Zakonu o javnom tužilaštvu, obavezno se bira za zamenika RJT, a izbor vrši DVT. 

"Izbori su pre svega politički proces"

Zamenik apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu Radovan Lazić, za Euronews Srbija kaže da je pozicija Republičkog javnog tužioca najvažnije mesto u javnom tužilaštvu Republike Srbije i da bi bilo dobro kada bi izborni organi imali mogućnost da biraju između više kandidata.

Predsednica Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić navodi da Udruženje ne podržava proces izbora za Republičkog javnog tužioca, koji je po svojoj prirodi, smatra, politički.

"Proces izbora je po svojoj prirodi, politički, i vi ne možete da postanete republički tužilac ukoliko nemate podršku politike. Verovatno su kolege procenile, ko god da je bio zainteresovan, da nema takvu vrstu podršku", ističe Komlen Nikolić za Euronews Srbija.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Lidija Komlen Nikolić

Naglašava i da se Udruženje bori da dođe do depolitizacije pravosuđa.

"Udruženje već dve decenije ukazuje na političku prirodu postupka za izbor republičkog javnog tužioca. Mi smo svoje primedbe više puta iskazali u javnosti i stručnim krugovima. Suština je u depolitizaciji procesa izbora i pravosuđa u celini", rekla je.

Ceo proces kontroliše Državno veće tužilaca na čijem čelu je upravo sadašnji republički javni tužilac, koji je ujedno i kandidat, ističe Komlen Nikolić. 

"Državno veće tužilaca, po okončanom procesu rada, svoj predlog kandidata prosleđuje Vladi Republike Srbije, koja, ukoliko usvoji predlog, isti prosleđuje Skupštini. Znači, Vlada je prvi politički filter koji mora da se prođe u procesu izbora, pre nego što se predlog prosledi Skupštini", objašnjava. 

Mali broj kandidata je "tradicija"

Iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, uz pretpostavku da su nezvanične informacije da je Zagorka Dolovac jedini kandidat istinite, za Euronews Srbija ukazuju na dve okolnosti koje bi mogle da budu deo razloga male zainteresovanosti kandidata za izbor republičkog javnog tužioca.

"Tradicionalno, relativno mali broj kandidata se prijavljuje za ovu funkciju, a neke  od razloga treba tražiti u specifičnoj odgovornosti za funcionisanje čitavog javnotužilačkog sistema, vidljivosti funkcije u medijima, oštroj kritici za postupanje tužilaštva u svakom predmetu u kojem javnost nije u potpunosti zadovoljna ishodom, kao i nizu obaveza u pogledu međunarodne saradnje i ispunjenosti uslova za napredovanje na putu ka Evropskoj uniji", poručuju.

Sve ovo republičkog javnog tužioca drastično udaljava od uobičajene svakodnevnice nosilaca javnotužilačke funkcije, koja je vezana za sudnicu i postupanje u konkretnim predmetima, "što nije privlačno određenom broju kolega", naglašavaju.

Kao drugi potencijalni razlog navode Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja kandidata, čije odredbe "prave jasnu distinkciju u pogledu toga na koji način se vrednuje stručnost i osposobljenost kanidata koji već obavlja funkciju Republičkog javnog tužioca i kandiduje se za novi mandat, u odnosu na druge kandidate koji prvi put konkurišu za ovu funkciju", navode iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

"Nezabeleženo da neko 18 godina bude republički javni tužilac"

Ukoliko Zagorka Dolovac zaista bude jedini kandidat za RJT i bude izabrana, ovo bi joj bio treći uzastopni mandat - što bi značilo da je će 18 godina provesti na toj poziciji. 

Ona je 2007. godine postala vršilac funkcije okružnog tužioca u Beogradu, a prvi mandat na mestu republičkog javnog tužioca osvojila je 2010. godine. Njen reizbor je 2015. godine predložila vladajuća Srpska napredna stranka, ali su za nju glasali i  poslanici iz redova opozicionih partija.

Lazić smatra da "principijelno nije dobro da toliko dugo ista osoba vrši jednu tako značajnu funkciju", dodajući da se ne seća da je neko toliko dugo ikada bio na tom mestu.

Medija Centar Beograd

Radovan Lazić

Komlen-Nikolić naglašava da je dosad nezabeleženo da neko 18 godina uzastopno bude državni tužilac. 

"Venecijanska komisija takođe ističe da to nije standard, već da bi mandat trebalo da bude duži od dosadašnjeg, koji traje šest godina, te da ne bi trebalo da postoji mogućnost ponovnog izbora. Naš Ustav zaista daje ovu mogućnost, ali je to suprotno već navedenom standardu Venecijanske komisije", naglasila je.

Ona ističe da nije neuobičajeno da republički tužilac ili vrhovni tužilac bude biran u parlamentu, međutim, u prethodni deo procesa bi, smatra, trebalo da bude uključena struka.

Iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, za Euronews Srbija naglašavaju da izbor javnih tužilaca, na način propisan sadašnjim Ustavom, "nesporno dozvoljava mogućnost određenog političkog uticaja, što je primedba koja je postojala od kada je Ustav u sadašnjem obliku usvojen, na šta su ukazivale evropske i međunarodne organizacije".

"Udruženje sudija i tužilaca Srbije upravo iz tog razloga podržalo je amandmane u oblasti pravosuđa, koji su dobili zeleno svetlo Venecijanske komisije, smatrajući da izmene Ustava predstavljaju korak u pravom smeru i dodatno jačaju položaj pravosuđa", navode u ovom udruženju. 

Komentari (0)

Srbija