Politika

Parlament danas o reizboru Zagorke Dolovac i listi kandidata za člana Saveta REM

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

07:45

Parlament danas o reizboru Zagorke Dolovac i listi kandidata za člana Saveta REM
Parlament danas o reizboru Zagorke Dolovac i listi kandidata za člana Saveta REM - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu podržao je danas kandidaturu Zagorke Dolovac za funkciju Republilkog javnog tužioca, u trećem mandatu.

Dolovac je bila jedini kandidat za tu funkciju, na kojoj je od 2009. godine. Predsednik Odbora Vladimir Đukanović je, komentarišući polemike u javnosti oko izbora Dolovac, konstatovao da niko drugi nije imao hrabrosti da joj se pojavi kao protivkandidat.

"Smučila mi se ta priča u javnosti. Svi su generali posle bitke, ali kad se treba kandidovati, nema nikog", ocenio je Đukanović.

Odbor je usvojio predloge izmena i dopuna Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva, kao i predlog odluke o izboru predsednika 13 sudova u Srbiji.


Dolovac je jedini kandidat za tu funkciju, pošto je jedina ispunila uslove za kandidaturu, a ukoliko bude izabrana, to će joj biti treći mandat. Ona je na toj funkciji Republičkog javnog tužioca od 2010. godine, a ukoliko je skupština izabere, na novu funkciju stupiće od 1. januara sledeće godine na mandat od još šest godina.

Kandidati za člana REM-a su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja. Na dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva, koje je predložila Vlada.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid 19, Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora kovid 19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehnickog osoblja, kao i Predlog odluke o izboru predsednika sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija