Aktuelno

Državno veće tužilaca predložilo Zagorku Dolovac za još jedan mandat

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

18:04

Državno veće tužilaca predložilo Zagorku Dolovac za još jedan mandat
Državno veće tužilaca predložilo Zagorku Dolovac za još jedan mandat - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Državno veće tužilaca (DVT) predložilo je danas Vladi Srbije aktuelnog Republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac za kandidata za ponovni izbor na tu funkciju.

Prema proceduri, Republičkog javnog tužioca bira Narodna skupština na predlog Vlade i njegov mandat traje šest godina.

U saopštenju DVT se precizira da je prethodno danas održana sednica tog najvišeg tužilačkog organa za razmatranje prigovora tri kanditata za RJT koje je prethodno kao nepotpune i neblagovremen odbacila Komisija DVT.

Ovoj sednici nije prisustvovala predsednica Veća i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac, s obzirom da je smatrala da na osnovu Poslovnika o radu Veća postoje razlozi za njeno izuzeće u raspravi i odlučivanju na današnjoj sednici, što je, kako se navodi u saopštenju, bio slučaj i na svim prethodnim sednicama kada je odlučivano o stvarima koje se tiču nje.

"Nakon razmatranja i diskusije povodom prigovora, Veće je jednoglasno donelo odluku da se podneti prigovori odbiju kao neosnovani, s obzirom da Svetlana Tekić i Miodrag Mali nisu ispunili opšte uslove za izbor koji su objavljeni u oglasu za prijavu potencijalnih kandidata, dok je prijava Dragane Obrenović bila neblagovremena", napominje se u saopštenju.

Nakon toga, DVT je, kako se navodi, jednoglasno utvrdilo konačnu rang listu kandidata i donelo odluku o predlogu kandidata za Republičkog javnog tužioca tako što je Zagorka Dolovac predložena Vladi Republike Srbije za obavljanje ove javnotužilačke funkcije, a radi donošenja dalje odluke o predlaganju kandidata Narodnoj skupštini Republike Srbije.

"Radi otklanjanja bilo kakvih sumnji i negativnih medijskih objava u vezi sprovedenog postupka, izbor kandidata je u potpunosti sproveden u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima i da je u potpunosti bio otvoren u skladu sa važećim pravilima, pri čemu je Veće o svim preduzetim koracima bez odlaganja obaveštavalo javnost", napominje se u saopštenju.

Sa stanovišta DVT njegova uloga u postupku izbora Republičkog javnog tužioca završena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija