Politika

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

14:25

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji danas je, u otvorenom pismu povodom Dana Evrope, pozvao predsednika Republike i Vladu Srbije da donesu odluku o usklađivanju sa restriktivnim merama EU prema Rusiji.

"Da kao društvo, tako poručimo da vođenje agresivnog rata u Evropi nije prihvatljivo u 21. veku, a da su evropske vrednosti proklamovane u našem Ustavu istinsko opredeljenje unutrašnje i spoljne politike”, navodi se u pismu Nacionalnog konventa.

U pismu Nacionalni konvent podseća da je pre 72 godine pokrenut proces evropskih integracija, kao jedinstveni pokušaj da se trajno obezbedi mir između zaraćenih država, dodajući da taj proces traje i danas, dok su ciljevi i dalje isti - da se obezbedi mir na evropskom kontinentu.

Države su se, dodaju, odlučile da bliže saraduju, stvaraju zajedničke politike i koordinišu aktivnosti, a stvaranjem Zajednicke spoljne i bezbednosne politike uspostavio se koordinacioni mehanizam država članica kojim se usklađuju pojedinačne spoljne politike i formira osnova za zajedničko delovanje u cilju jačanja Unije na međunarodnoj sceni.

Navode da je Srbija, nakon devedesetih godina odlučila da je njena budućnost u okvirima Evropske unije, kao buduće države članice, i započela proces integracije, kojeg se nije odrekla.

"Danas, kada se cela Evropa nalazi usred najozbiljnije bezbednosne i političke krize od kraja Hladnog rata, Srbija treba da se opredeli. Razlozi ovog puta ne leže u uslovljavanju EU, kako se tumači u mnogim domaćim medijima. Iako se to cesto ne spominje, Srbija je vec danas deo šireg prostora EU, kao pridružena država", stoji u pismu.

Dodaju i da prosperitet i bezbednost Srbije u svakom pogledu zavise od saradnje sa EU, kao i sa našim susedima koji su se svi opredelili za članstvo.

Kažu da Srbija ima pravo da odluči u kom pravcu želi da ide, a posledice takve odluke će se odraziti na svakodnevni život gradana i na dugoročne perspektive države, te da pri donošenju sudbonosnih odluka Srbija treba da vodi računa o politikama suseda i država članica EU.

U EU Konventu smatraju da Srbija treba da se usmeri na sopstvene dugoročne interese i na način kako da se oni ostvare i da ne treba zatvarati oči pred bezbednosnim brigama partnera u EU i u regionu.

Pored toga, navode i da je Rusija značajan partner Srbije, ali i ona, pre svega, gleda međusobne odnose kroz prizmu sopstvenih interesa, što, kažu, nedavne izjave najviših ruskih zvanicnika o Kosovu jasno ukazuju.

"U tom smislu, pridruživanje Srbije restriktivnim merama EU ne bi bilo iskaz neprijateljstva prema ruskom narodu, niti podrivanje tradicionalnih veza. Srbija ne treba da zatvara oči nad posledicama ruske invazije na Ukrajinu, pre svega nad patnjama civilnog stanovništva, koje nam je u istorijskom i kulturnom smislu isto tako blisko kao i građani Rusije", smatraju u Nacionalnom konventu.

Navode i da je Srbija, do sada, pružila više nego dovoljno dokaza da priželjkuje mir u Evropi i zato treba da se vodi sopstvenim interesima, koji nas prvenstveno upućuju na saradnju sa partnerima u Evropskoj uniji.

Komentari (0)

Srbija