Politika

Drugo ponavljanje parlamentarnih izbora u Velikom Trnovcu - na biračkom mestu koje drži ključ za proglašenje rezultata

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

15:36

Drugo ponavljanje parlamentarnih izbora u Velikom Trnovcu - na biračkom mestu koje drži ključ za proglašenje rezultata
Drugo ponavljanje parlamentarnih izbora u Velikom Trnovcu - na biračkom mestu koje drži ključ za proglašenje rezultata - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) prihvatila je prigovor koalicije SPS, Jedinstvena Srbija i "Zeleni Srbije" protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bujanovac, čime je odlučeno da se na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu Drugi put ponove izbore.

Prigovor, koji se odnosi na glasanje jednog birača bez važećih lične karte i pasoša, podnet je 4. maja, a traženo je da se drugi put ponove parlamentarni izbori na biračkom mestu broj 6 u Osnovnoj školi "Muharem Kadriju". 

Naime, nakon glasanja 3. aprila odlukom Upravnog suda poništeno je glasanje na biračkom mestu broj 6 u opštini Bujanovac koje se nalazi u Velikom Trnovcu. Sud je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa zakonom o lokalnim izborima.

Potom su na ovom mestu izbori ponovljeni 28. aprila. Tada je od 1.089 upisanih na izbore, po podacima Crte izašlo 697 birača od kojih je svoj glas Koaliciji Albanaca Doline dalo 677. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat, i time za jedan smanjila broj poslanika Socijalističke partije Srbije.

I posmatračka misija Crte je na glasanju 28. aprila zabeležila incidenate koji su, kako su naveli,  "ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu i zbog kojih se rezultati glasanja dovode u pitanje".

Kako se navodi u saopštenju ove NVO, viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta.  

"Zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska. Tokom celog dana, neovlašćena lica su bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje. I ispred biračkog mesta zabeleženo je organizovano dovoženje i odvoženje birača tokom celog dana zbog čega su se stvarale i gužve na i ispred biračkog mesta", navela je Crta.

Posmatrači izbora u Velikom Trnovcu zabeležili su i tenzije i više verbalnih sukoba između članova biračkog odbora zbog čega je u jednom trenutku glasanje prekinuto na 25 minuta. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija